Rămâne Filat după gratii sau nu? Judecătorul de caz în relaţii apropiate cu Plahotniuc

Judecătoria Buiucani urmează să decidă pe parcursul zilei de miercuri 11 noiembrie dacă Vlad Filat continuă să fie cercetat după gratii, întrucât procurorii au solicitat încă 30 de zile de arest preventiv pentru acesta.
Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc (facebook.com / sergiu.mocanu)
Maria Maevschi
11.11.2015

Fostul lider PLDM se află la Penitenciarul Nr.13 din Chişinău, însă din motive necunoscute acesta nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, informează Jurnal.md.

Motivând că judecătorul Ghenadie Pavliuc, care urmează să decidă dacă liberal-democratul rămâne sau nu după gratii, ar fi rudă cu liderul PD Marian Lupu, avocatul lui Filat a cerut recuzarea magistratului.

„Noi apărarea am solicitat recuzarea domnului judecător Pavliuc. Are grade de rudenie cu Marian Lupu. Totodată, domnul judecător a încercat să emită o antepronunţare, ceea ce este inacceptabil. A zis că clientul nostru se eschivează de la şedinţa de judecată. Or, el are dreptul de a refuza să se prezinte”, a afirmat avocatul Igor Popa.

Anterior, judecătorul Pavliuc ar fi fost acuzat public în mai multe cazuri de rezonanţă, cum ar fi dosarul oamenilor de afaceri Viorel Ţopa şi Răzvan Paveliu, inculpaţi pentru o infracţiune de fals. Potrivit avocatului celor doi, dosarul a fost pornit la comanda lui Plahotniuc, şi a ajuns pe masa lui Pavliuc tocmai pentru că cei doi s-ar afla în relaţii apropiate.

Ulterior, solicitarea apărătorului lui Filat de recuzare a judecătorului Pavliuc a fost respinsă, relatează sursa citată.

„Astfel ne întoarcem la judecătorul Pavliuc”, a menţionat avocatul Igor Popa, adăugând că nu poate să comenteze această decizie. Astfel, cel care urmează să se pronunţe în privinţa prelungirii mandatului de arest pe numele lui Vlad Filat rămâne tot magistratul Ghenadie Pavliuc.

Amintim că instanţa de judecată a decis, duminică, 18 octombrie, că fostul premier al Moldovei, Vlad Filat, a cărui imunitate parlamentară a fost ridicată joi, 15 octombrie la prima şedinţă a sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă, rămânând în arest preventiv 30 de zile, fiind ulterior transferat la penitenciarul Nr. 13 din Chişinău.

Vlad Filat, fost premier şi preşedinte al PLDM, este anchetat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru presupuse acte de corupţie şi implicare directă în fraude bancare. Acesta ar fi primit 250 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, actualmente primar de Orhei, în perioada în care Filat ocupa fotoliul de prim-ministru al Republicii Moldova. Favorurile au fost făcute în schimbul suspendării controalelor la Dufremol, a numirii pe postul de consul onorific în Federaţia Rusă şi acordării dreptului de comercializare a produselor petroliere. Ba mai mult, aici ar mai fi şi determinarea anumitor funcţionari publici din Guvern şi din alte structuri de stat să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la Banca de Economii, fapt ce a dus la preluarea controlului de către Shor asupra BEM. Potrivit procurorilor, ar exista probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor