Rajoy face apel la unitate, Mas aminteşte de lipsuri în Catalonia (revista presei spaniole)

După întâlnirea dintre premierul Mariano Rajoy şi şeful executivului regional catalan Artur Mas, prilejuită de inaugurarea unei linii de tren de mare viteză în Catalonia, cotidienele spaniole comentează miercuri în mod diferit mesajele transmise de cei doi în discursurile rostite sau semnificaţia acestui eveniment în cadrul chestiunii mai ample a secesionismului catalan.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.01.2013

După întâlnirea dintre premierul Mariano Rajoy şi şeful executivului regional catalan Artur Mas, prilejuită de inaugurarea unei linii de tren de mare viteză în Catalonia, cotidienele spaniole comentează miercuri în mod diferit mesajele transmise de cei doi în discursurile rostite sau semnificaţia acestui eveniment în cadrul chestiunii mai ample a secesionismului catalan.

Cotidianul El Pais consideră că breşa dintre Mas şi Rajoy se adânceşte, întrucât şeful executivului local catalan a făcut referire la prejudicii, iar premierul spaniol a vorbit de înţelegere. Publicaţia citată mai observă, pe fondul chestiunii actuale a secesionismului din Catalonia, şi faptul că cei doi lideri nici măcar nu au stabilit o nouă reuniune în viitorul apropiat.

Mas nu ia în consideraţie mâna întinsă de Rajoy şi prinţul Felipe, semnalează El Mundo în analiza făcută miercuri. De asemenea prezent la inaugurarea liniei de tren, prinţul Felipe de Asturias a cerut 'apropierea forţelor', după ce Rajoy a făcut apel la căutarea de 'căi de înţelegere' - ceea ce pentru cotidianul citat reprezintă aluzii foarte clare la unitate. În schimb, Mas a subliniat faptul că regiunea Cataloniei dispune de cele mai reduse dotări pentru infrastructura publică, deşi a avut mai puţine revendicări, faţă aşteptări, după cum mai remarcă acelaşi cotidian.

Rajoy susţine în faţa lui Mas, după inaugurarea liniei de tren de mare viteză, că 'drumurile prosperităţii sunt şi căi de înţelegere', scrie cotidianul ABC, arătând totodată că Spania ar răsfăţa Catalonia. Cotidianul citat subliniază contrariul celor spuse de Mas: Barcelona este provincia spaniolă în care Ministerul Dezvoltării investeşte cel mai mult, de patru ori mai mult decât media naţională, iar guvernul aminteşte că investiţiile statului se menţin în Catalonia, în ciuda situaţiei financiare dificile.

Cotidianul La Vanguardia anunţă că apare linia de tren de mare viteză care face legătura cu Franţa, iar prinţul Felipe a inaugurat-o cu mesajul unui 'motiv de mândrie colectivă'. Premierul Rajoy a subliniat 'dorinţa de a merge alături, care ne deschide drumuri', în vreme ce Mas a arătat că sprijină ideea unei regiuni mediteraneene şi unitatea pieţei la scală europeană, mai semnalează cotidianul citat.

Mas a evitat să discute despre secesionism la inaugurarea liniei de tren de mare viteză, în vreme ce guvernul regional aproba măsura formării unui minister propriu al finanţelor. Prinţul de Asturias a subliniat că 'suntem o ţară în mişcare', iar Rajoy a susţinut 'căile de înţelegere', mai arată cotidianul citat. De asemenea, acesta semnalează tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de miercuri că Bruxellesul a răspuns Cataloniei că nu o recunoaşte drept interlocutoare, după ce guvernul regional a cerut negocierea ţintei de deficit.

Linia de tren de mare viteză nu îi apropie pe Rajoy şi Mas, semnalează la rândul său cotidianul El Periodico de Catalunya, tot cu ocazia publicării, pe prima pagină, a unei fotografii în care apar prinţul Felipe, premierul Rajoy, Artur Mas, precum şi ministrul spaniol al dezvoltării, Ana Mato.

Cotidienele El Pais şi El Periodico de Catalunya scriu miercuri şi despre un alt subiect de interes: Banca Spaniei va plasa inspectori permanenţi în anumite bănci, potrivit cerinţelor impuse de UE, după intervenţia financiară în sectorul bancar. Potrivit publicaţiilor menţionate, inspectorii vor revizui permanent conturile băncilor cu probleme, iar discrepanţele vor fi transmise unei comisii executive special create în acest scop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor