Rafila, predicţii îngrijorătoare: Nu vom putea reveni la viaţa de dinainte mai devreme de jumătatea lui 2021
alte articole

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, joi, la Digi 24, că, în opinia sa, cetăţenii români nu vor putea reveni la viaţa cu care s-au obişnuit înaintea izbucnirii epidemiei de coronavirus mai devreme de jumătatea anului viitor.
“Încet, încet, trebuie să devină o obişnuinţă. Să ne înţelegem. Nu faptul că trebuie să stăm în case. Trebuie să devină o obişnuinţă distanţarea asta fizică, utilizarea măştii atunci când suntem într-un spaţiu închis, spălatul pe mâini. Dacă lucrurile astea devin o obişnuinţă o să putem să intrăm într-un ritm care să nu ducă la exacerbări ale transmiterii şi să putem să trecem, încet, încet, la o activitate relativ normală în domeniul educaţional. Trebuie să înceapă şi şcolile, trebuie să începem şi activitatea economică pentru că, altfel, vă daţi seama, toate discuţiile despre capacitatea sistemului de sănătate nu mai sunt de actualitate pentru că Sistemul de Sănătate e susţinut de capacitatea economică”, a explicat Rafila.
Întrebat dacă va trebui să ţinem cont de aceste măsuri de precauţie până la apariţia unui vaccin sau şi după aceea, Rafila a afirmat că regimul va fi valabil până în momentul în care va fi descoperit un vaccin şi se va întrerupe lanţul transmiterii virusului, practic până când boala va putea fi învinsă.
“Un tratament aduce mari speranţe în ceea ce priveşte aceste cazuri grave şi scăderea mortalităţii, în mod evident. Un vaccin contribuie decisiv la întreruperea transmiterii şi la eliminarea bolii.
De asemenea, Alexandru Rafila a mai precizat că, în cazul în care se ajunge la o imunizare a 70-80% din populaţia ţării – prin boală sau prin vaccin, sau amândouă în cazul în care apare vaccinul – atunci se va putea vorbi despre o oprire a transmiterii virusului şi o revenire la viaţa pe care am avut-o înaintea epidemiei.
“Dar eu nu cred că lucrul acesta [revenirea la viaţa de dinaintea epidemiei – n.r.] se va întâmpla mai devreme de jumătatea anului viitor”, a mai transmis preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.