Rădulescu şi-a făcut propria analiză: N-am dat la timp amnistia şi graţierea, asta a fost greşeala PSD-ului
alte articole
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a afirmat miercuri, într-un interviu acordat Epoch Times, că cea mai mare greşeală a social-democraţilor a fost că nu au dat amnistia şi graţierea "când a cerut-o toată lumea".
"Nu conta ce se întâmplă, eu ştiu, în rândul Opoziţiei, dacă nu le plăcea această idee, era important să terminăm într-o singură zi ceea ce am făcut doi ani şi jumătate", a subliniat Rădulescu, remarcând dezamăgit că "noi am vorbit doi ani şi jumătate despre un lucru care nu s-a mai întâmplat".
* * *
Reporter: A pierdut doar Viorica Dăncilă şi echipa ei sau tot PSD-ul, pentru că lumea spune că PSD-ul e pe tobogan după episodul Dragnea, după legile Justiţiei, după Codurile penale? Şi aş vrea să vă întreb: resetarea partidului ar trebui să includă şi o schimbare a PSD-ului şi pe acele direcţii care l-au coborât în faţa electoratului? Vedeţi nevoia unei schimbări în materie de poziţionare faţă de justiţie, de exemplu, desfiinţarea Secţiei Speciale, recursul compensatoriu? Cum ar trebui să procedeze PSD-ul în viitor?
Rădulescu: Nu o să vă spun asta pentru că nu sunt de acord cu astfel de lucruri şi, credeţi-mă, că nici electoratul PSD-ului. Cred că greşeala cea mai mare, dacă vreţi să pornim din istoria noastră a greşelilor, şi am spus treaba asta, a fost când noi nu am dat amnistia şi graţierea când a cerut-o toată lumea după abuzurile care s-au făcut în Justiţie. Deci, dacă se dădeau amnistia şi graţierea, dura o singură zi. Nu conta ce se întâmplă, eu ştiu, în rândul opoziţiei, dacă nu le plăcea această idee, era important ca noi să terminăm într-o singură zi ceea ce am făcut doi ani şi jumătate. Adică, noi am vorbit doi ani şi jumătate despre un lucru care nu s-a mai întâmplat, noi am modificat, sau am vrut să modificăm, eu ştiu, legile altfel decât prin Parlament, ceea ce nu e normal. Eu am susţinut totdeauna că şi Codul Penal şi Codul de Procedură Penală trebuie făcute în Parlament, prin dezbateri. Vă reamintesc că la Comisia Specială toate, sau cel puţin 80% dintre modificări, au fost cerute de magistraţi – ca să rămână asta totdeauna în istoria dumneavoastră când mai întrebaţi, nu sunt modificări făcute de parlamentari.
Reporter: Noi ştim că au ieşit magistraţi în stradă şi au fost greve în numeroase parchete…
Rădulescu: Ăia care au ieşit au fost mai spre securişti, aşa un pic. Magistraţii care sunt oneşti şi care au învăţat în facultate şi-şi aplică exact legea şi condamnă oameni sau nu condamnă oameni folosind probe... […] Nimeni nu trebuie să îşi dorească, într-o ţară democratică, ca unui om nevinovat să i se întâmple ceva. Şi cred că asta trebuie să fie în mintea noastră, a românilor. Cei care sunt vinovaţi (să plătească), dar cei care sunt nevinovaţi şi nu există niciun fel de probă că ar fi vinovaţi nu trebuie să plătească. Deci aceste modificări erau necesare, o să susţin toată viaţa mea acest lucru, că modificările în justiţie care pot să aducă un plus, în sensul că judecătorii şi procurorii oneşti pot să ancheteze şi să judece onest aşa cum au învăţat în facultate, şi nu pe biletele date de Securitate, nu pe comisii mixte făcute de către Securitate, nu pe dosare făcute de SRI şi date lor că îi semneze şi, mai departe, cu soluţii la judecători. Că asta nu este justiţie niciunde în lume.
Reporter: Revenind la amnistie şi graţiere, că spuneaţi că asta a fost greşeala PSD-ului.
Rădulescu: Aia a fost greşeală PSD-ului, vă spun de ce. Pentru că, în primul rând, în momentul în care tu observi că au fost abuzuri, că se folosesc în procese denunţători fabricaţi, luaţi din puşcării şi martori mincinoşi, sigur că trebuie să tragi o linie. Şi linia aia trebuia trasă. A fost cerută de toată lumea. Faptul că nu am dat-o, iată, s-a repercutat asupra faptului că doi ani şi jumătate am discutat numai despre cum să îl salvăm pe Liviu Dragnea şi Liviu Dragnea nu a fost salvat.
Reporter: Întrebarea mea este, domnule Rădulescu, spuneaţi că indiferent ce ar fi făcut opoziţia amnistia şi graţierea trebuiau date. Dar, indiferent de ce ar fi făcut cetăţenii? Pentru că vă reamintesc că OUG13 a scos în stradă sute de mii de oameni, vă reamintesc că OUG13 a transformat România în copilul negru, copilul teribil al Europei şi s-a vorbit despre situaţia statului de drept. Deci, merita dată o amnistie şi graţiere cu riscul aruncării României în haos, cu riscul să avem milioane de oameni în stradă şi cu riscul, în plan extern, a activării Articolului 7?
Rădulescu: Nu. Niciodată nu o să aveţi milioane de oameni în străzi. Asta este o aiureală ca să spui aşa ceva. Nu au niciodată mai mult de 100.000 în stradă.
Reporter: 600.000.
Rădulescu: Nu au fost niciodată 600.000. Hai să nu exageraţi.
Reporter: Fotografiile, domnule Rădulescu.
Rădulescu: 600.000 au fost la noi, când am făcut noi mitingul ăla, dacă vreţi să o luăm aşa. Nu au fost niciodată 600.000. Lăsaţi fotografiile că până la urmă şi cei din Opoziţie au recunoscut că au fost 100.000. Dar nu contează până la urmă. 600.000 la 18 milioane este nesemnificativ.
Interviul integral în materialul video.