Radu Preda, IICCMER: „Ar fi trebuit deschisă o anchetă serioasă în legătură cu abuzurile Securităţii”
alte articole
Am avut de-a face cu o graţiere în masă a unui sistem care a omorât sistematic, a precizat Radu Preda, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), într-un interviu legat de decizia Parchetului General de trimitere în instanţă a torţionarilor lui Gheorghe Ursu.
Acesta afirmă că decizia în acest caz este chiar mai importantă decât cea din cazul torţionarilor din puşcăriile comuniste pentru că, pentru prima dată sunt aduşi în faţa instanţei nu doar executanţii unor ordine ci şi autorii morali ai acestora.
"Noi nu putem să pretindem astăzi că avem o democraţie funcţională, câtă vreme printre noi sunt oameni plătiţi de stat, la zi, cu pensii foarte consistente, oameni care au slujit exact contrariul democraţiei şi statului de drept, adică au fost în slujba statului de nedrept… ori din acest punct de vedere cazul Ursu este încă o dată unul exemplar... adică vom vedea în ce măsură multe din tabuurile până acum nici măcar puse în discuţie, darămite analizate, vor mai rezista sau nu”, a afirmat Radu Preda.
Preşedintele IICCMER l-a amintit şi pe Andrei Ursu, fiul dizidentului, remarcând că această victorie parţială cu o întârziere atât de mare i se datorează, în mare parte, întrucât, prin demersurile acestuia, diversele lui reveniri, inclusiv prin multiplele greve ale foamei în care a intrat, a sensibilizat opinia publică şi a repus permanent această temă pe agenda organismelor abilitate.
Puteţi citi tot interviul aici
Mai multe despre cazul inginerului-erou Gheorghe Ursu, care a fost torturat şi bătut până la moarte de Securitate, pentru că nu a fost de acord cu o hotărâre a lui Ceauşescu, prin care dictatorul punea în pericol viaţa oamenilor, puteţi citi aici.