Radiografia momentului: Statul român a încasat mai mulţi bani în 2023, fără să regleze deficitul

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)

Ministerul Finanţelor Publice a făcut publice datele privind execuţia bugetară pentru luna decembrie, acoperind astfel şi bilanţul anual pentru anul 2023. Potrivit datelor oficiale, bugetul României a înregistrat o expansiune necontrolată a cheltuielilor, depăşind estimările iniţiale, relatează Ziare.com.

Veniturile statului au urcat cu 13%, ajungând la 521 de miliarde de lei, în anumite segmente, precum încasările din impozitul pe pensii statul încasând şi cu 40% mai mult decât în 2022, iar din impozitul pe dividende, cu 32,3% în plus.

Cu toate acestea, deficitul bugetar a atins 20 de miliarde de lei peste prognoza iniţială. Procentual, România a înregistrat un deficit bugetar de 5,68% din PIB în 2023, respectiv 89,9 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, deşi ţinta de deficit atunci când a fost concepută proiecţia bugetară pentru 2023 era de 4,4%.

Potrivit sursei citate, pentru anul 2023, statul a colectat venituri de 521 de miliarde de lei, cu o creştere anuală de 13%, apropiindu-se de obiectivul de creştere de 14% stabilit la începutul anului. Cu toate acestea, cheltuielile bugetare s-au ridicat la 612 miliarde de lei, cu 13% mai mult decât în anul precedent, spre deosebire de o creştere bugetată de 10%.

Acest lucru a condus la un deficit bugetar de 90 de miliarde de lei, cu 20 de miliarde de lei peste estimarea iniţială de 70 de miliarde de lei, arată datele Ministerului Finanţelor cu privire la execuţia bugetară pe luna decembrie. Mai multe detalii aici.