R.Moldova: Veterani ai războiului de pe Nistru vor să demoleze o statuie a lui Lenin

Un grup de veterani ai războiului din Transnistria, din 1992, au anunţat că vor să demoleze un monument al lui Vladimir Lenin de la Chişinău. Ei le-au cerut autorităţilor publice să le fie asigurat accesul la monument şi să fie păziţi, pentru a evita altercaţiile.
Statuie a lui Lenin, "antihristul", fondatorul Uniunii Sovietice. Lenin este cel care a implementat comunismul şi teroarea ca instrument de stat, cauzând moartea a 100 de milioane de persoane în condiţii deosebit de dure. Muzeul de Istorie Europeană de la Bruxelles. (HERWIG VERGULT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2012

Un grup de veterani ai războiului din Transnistria, din 1992, au anunţat că vor să demoleze un monument al lui Vladimir Ilici Lenin de la Chişinău.

Ei le-au cerut autorităţilor publice să le fie asigurat accesul la monument şi să fie păziţi, pentru a evita altercaţiile, transmite corespondentul NewsIn la Chişinău.

Acţiunea de demolare ar urma să aibă loc la 20 aprilie, cu două zile înainte de marcarea zilei de naştere a fostului lider sovietic, a anunţat marţi unul din liderii grupului, Valeriu Ciobanu.

Membrii grupului de iniţiativă au anunţat Primăria municipiului Chişinău şi Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Culturii, Sergiu Ciocan, niciun monument al lui Lenin nu este înregistrat în registrul monumentelor ocrotite de stat şi este la latitudinea autorităţilor locale să decidă dacă statuile urmează sau nu a fi demontate. El a subliniat şi că monumentele care propagă ideologia comunistă trebuiau distruse încă din 1991.

Mai multe monumente ale lui Lenin au fost demolate după prăbuşirea URSS, dar cel puţin 13 statui există încă în localităţile din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor