R.Moldova: Politica guvernanţilor duce la scăderea natalităţii (presa)

Guvernul Republicii Moldova, Chişinău.
Guvernul Republicii Moldova, Chişinău. (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.09.2013

Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică fără precedent. Chiar şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial să năşteau mai mulţi copii. După gradul de îmbătrânire, Republica Moldova ocupă locul 14 în lume, scrie miercuri Evenimentul Zilei Moldova.

Potrivit prognozelor, către anul 2050, fiecare al treilea cetăţean al acestei ţări va avea peste 60 de ani. Ziarul notează că în 2012 s-au născut 40.000 de copii, cu 200 mai mulţi decât în 2011, dar specialiştii spun că acest număr se poate micşora treptat din cauza migraţiei, a avorturilor, dar şi a îndemnizaţiei prea mici la naşterea copilului, care este de aproximativ 200 de dolari.

Adevărul scrie despre problema copiilor emigranţilor, comparând Moldova cu un internat la scară naţională. 'Migraţia a generat un ghem de probleme fără soluţii - cel puţin 100.000 de copii nu stau cu părinţii lor. Primesc bani, iar o parte din ei se distrează, dar ce se va alege de ei peste 10-15 ani? Nu ne vom trezi oare cu oameni care vor aştepta întotdeauna ca o mamă sau un tată să le rezolve problemele?' - se întreabă publicaţia.

'Reforma în Sănătate: idei măreţe fără suport financiar', titrează acelaşi ziar. Descentralizarea serviciului de chimioterapie, centre de recuperare postoperatorie şi un spital interregional în nordul ţării sunt câteva dintre proiectele pe care le propun experţii internaţionali care au analizat sistemul medical moldovenesc. Conducerea de la Chişinău este de acord, dar mizează nu doar pe consultanţă, ci şi pe bani din afară pentru implementare.

Mai mult de jumătate de milion de moldoveni încă sunt calificaţi ca fiind săraci, iar fiecare al treilea copil de vârstă preşcolară nu frecventează grădiniţa, relevă Ziarul Naţional care citează Raportul Naţional privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului în R. Moldova, elaborat de Guvern cu sprijinul ONU. Premierul Iurie Leancă recunoaşte aceste eşecuri, dar susţine că acestea vor rămâne pe agenda Guvernului şi după 2015.

'Revoluţia comuniştilor, fără susţinători', mai scrie Ziarul Naţional, care observă că protestul organizat de Partidul Comuniştilor în faţa postului public de televiziune 'Moldova 1' a adunat doar câteva zeci de persoane. Protestul, care nu a durat nici jumătate de oră, face parte din aşa-zisa 'revoluţie de catifea' anunţată de comunişti, notează publicaţia.

Situaţia de la Banca de Economii, concesionarea Aeroportului, adoptarea bugetului pentru 2014 şi integrarea europeană a Republicii Moldova - sunt câteva dintre subiectele discutate marţi la Consiliul coaliţiei de guvernare, notează Timpul. Cel mai important eveniment pe care îl aşteaptă Republica Moldova este Summit-ul de la Vilnius, au declarat liderii politici, iar principala înţelegere între aceştia a fost asigurarea stabilităţii politice în următoarea perioadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor