R. Moldova: Lacunele din Constituţie pot duce la evitarea alegerilor anticipate şi în lipsa unui guvern (presa)
Din cauza lacunelor din Constituţia Republicii Moldova, alegerile anticipate ar putea fi evitate chiar dacă parlamentul nu va reuşi să voteze guvernul, consemnează editorialistul Petru Bogatu în ediţia de marţi a Jurnalului de Chişinău.
El subliniază că în Constituţie există mai multe incoerenţe care ar permite perpetuarea actualei situaţii, în care Republica Moldova este condusă de un guvern în exerciţiu, până la alegerile regulamentare care urmează să se desfăşoare la sfârşitul anului 2014. 'Unde mai pui că în Europa există precedente. În 2010-2011, de exemplu, Belgia nu a avut guvern 535 de zile! Adică, aproape doi ani. Cum până la viitoarele alegeri parlamentare au rămas aproximativ 600 de zile, Republica Moldova are şansa să bată recordul mondial al Belgiei', potrivit ziarului.
Jurnal de Chişinău mai publică un interviu cu Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea din 7 spre 8 aprilie 2009. La 4 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, de la maltratările tinerilor în comisariate şi de la moartea lui Valeriu Boboc, opinia publică încă nu ştie adevărul despre ce s-a întâmplat de fapt atunci. Dosarul lui Ion Perju, singurul poliţist acuzat de moartea lui Boboc, transmis acum doi ani Judecătoriei Buiucani, încă se mai examinează în instanţa de fond, subliniază Jurnal de Chişinău.
'Un guvern de paraziţi, pentru paraziţi', scrie în editorialul său de la Timpul Constantin Tănase. Acesta consideră decizia de a indexa pensiile mici drept o insultă adusă acelor pensionari care întreaga lor viaţă au muncit mult, în speranţa că la bătrâneţe vor avea o pensie cât de cât decentă.
Încă un cetăţean al Republicii Moldova a primit interdicţie de a intra în Ucraina timp de cinci ani, scrie Timpul. După bloggerul Dragoş Galbur, luni, Vlad Durnea, un tânăr de 26 de ani, originar din Bălţi, a aflat şi el că are interdicţie de a intra în Ucraina. Acesta se îndrepta, alături de alţi tineri, spre Fântâna Albă pentru a comemora victimele masacrului din 1941.
Veniturile demnitarilor, sub lupa Comisiei de Integritate, titrează Adevărul. Jumătate din miniştri şi câţiva judecători şi-au declarat veniturile acumulate în 2012. Declaraţiile lor vor ajunge la CNI, care le va verifica şi actualiza pe pagina web. Cei care au uitat să-şi treacă toate averile riscă dosare penale, spune şeful Comisiei.