R. Moldova - în lista neagră a statelor cu nave ce încalcă normele internaţionale

Raportul privind controlul statului portului (PSC) constată că în ultimii trei ani au fost efectuate 480 de inspecţii ale navelor ce plutesc sub pavilionul RM, iar în 89 de cazuri acestea au fost reţinute.
Republica Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
26.10.2018

Reţinerea de către autorităţile spaniole a navei maritime Breath sub pavilion moldovenesc cu 1,4 tone de cocaină a adus din nou în atenţia publicului situaţia din acest domeniu. Mai mult, în ultimii ani nave cu pavilion moldovenesc au fost implicate în mai multe scandaluri internaţionale, legate de naufragii, transporturi de droguri şi arme, trafic de persoane, intrări în porturi din regiuni ocupate, precum Crimeea etc.

Autorităţile de la Chişinău susţin însă că R. Moldova nu poartă răspundere pentru navă.

„Republica Moldova nu are nici o atribuţie în astfel de acţiuni de trafic ilegal. Responsabilitatea deplină îi revine armatorului şi echipajului respectiv. R. Moldova nu va fi sancţionată în acest caz în nici un fel”, a declarat Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii citat de europasscenter.

Cu toate acestea, ultimele date, din iulie 2018, ale Secretariatului Memorandumului de înţelegere de la Paris privind controlul statului portului (Paris MoU) relevă că R. Moldova se află pe locul 69 din 73, în lista neagră a statelor cu nave ce încalcă normele şi convenţiile internaţionale. Într-o situaţie mai proastă se află în ţări precum Tanzania, Togo, Comores şi Congo.

Raportul constată că în ultimii trei ani au fost efectuate 480 de inspecţii ale navelor ce plutesc cu pavilionul R. Moldova, iar în 89 de cazuri acestea au fost reţinute.

Potrivit sursei citate, în raportul anual pentru 2017 Paris MoU se notează că multe din navele înregistrate cu pavilion molovenesc sunt vechi, ruginite şi prezintă risc major pentru navigaţie. Totuşi specialiştii spun că Moldova nu riscă practic nimic înregistrând nave străine sub pavilion moldovenesc.

De menţionat că în toamna anului 2015, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a iniţiat un proces de inventariere şi radiere a navelor maritime problematice înregistrate sub pavilion moldovenesc, pentru ca R. Moldova să fie scoasă din lista neagră. Rezultatele însă sunt sub aşteptări.

În debutul şedinţei de Guvern din 24 octombrie, Pavel Filip a cerut responsabililor să înăsprească procedurile de înregistrate a navelor sub pavilion moldovenesc şi să fie creat un mecanism funcţional de supraveghere după înregistrarea acestora pentru a evita speculaţiile şi criticile la adresa Executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor