R.Moldova: Criza politică afectează întreaga societate (revista presei)
alte articole
Criza din Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău afectează întreaga societate, scrie joi 'Adevărul', care menţionează însă că nici alegerile anticipate nu ar fi o soluţie.
'Printre şuieratul de bombe-cuvinte, lansate non-stop de politicieni, aproape că dispar oamenii normali cu viaţa lor cotidiană. Pentru că unui om normal îi este jenă să recunoască, a câta oară, că a devenit ostaticul celor cărora le-a încredinţat, cu speranţă, viitorul. Şi nici să ceri să demisioneze toţi nu are rost. Ce ar schimba nişte anticipate? În cel mai bun caz ne-am alege cu aceiaşi 'eroi' la cârma ţării, doar că fără câteva zeci de milioane de lei în buget', concluzionează ziarul.
Acelaşi cotidian scrie că medicamentele pe care instituţiile medicale le oferă gratuit pacienţilor, din contul poliţei de asigurare medicală, deseori sunt de o calitate îndoielnică şi provoacă mai mult rău pacienţilor. Ziarul îl citează pe deputatul Valentina Stratan, care susţine că în raportul privind situaţia de pe piaţa farmaceutică au existat plângeri de la medici, care semnalau că nu pot trata copiii, întrucât apar complicaţii de la acele preparate. Ulterior, aceştia s-au ales cu mustrări aspre din partea conducătorilor instituţiei'. Ministrul sănătăţii neagă aceste acuzaţii.
'Ziarul de Gardă' face o retrospectivă în dosarul intentat şefului fiscului, Nicolae Vicol, care stă de aproape o săptămână în arest, un dosar calificat de mai mulţi politicieni ca fiind unul politic. În legătură cu acest dosar au apărut în presă şi înregistrări ale convorbirilor telefonice în care premierul Vlad Filat, dar şi alţi funcţionari, îi dădeau indicaţii. 'Ziarul de Gardă' îi citează pe avocaţii lui Vicol, care susţin că dacă aceste înregistrări erau probe la dosar, acestea nu mai pot fi folosite, pentru că au fost făcute public.
'300.000 de euro de peste Prut pentru a deveni mai europeni', titrează 'Timpul'. România finanţează un laborator de determinare a pesticidelor din sol. Banii au fost donaţi Republicii Moldova pentru achiziţionarea echipamentului performant, de producţie germană. Aparatajul va fi procurat până la sfârşitul lunii noiembrie. În acelaşi timp, specialiştii moldoveni vor fi instruiţi în continuare la cele trei laboratoare specializate din România: din Bucureşti, Călăraşi şi Iaşi, precizează ziarul.