Putin şi Xi se întâlnesc din nou, pun la cale contracararea SUA, în timp ce Casa Albă este consumată de criza declinului lui Biden

Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez, comunistul Xi Jinping (Getty Images)
Redacţia
04.07.2024

În cadrul celei de-a doua întâlniri faţă în faţă în tot atâtea luni, preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping că "relaţiile ruso-chineze de parteneriat global şi cooperare strategică se află în cea mai bună perioadă din istoria lor". Ulterior, presa rusă de stat a comparat această perioadă cu o epocă de aur a relaţiilor, arată Zerohedge.

Cei doi se întâlnesc din nou la sesiunea anuală a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), care se încheie joi în capitala kazahă, Astana. "Relaţiile dintre Rusia şi China sunt la cel mai înalt nivel din istorie şi nu sunt îndreptate împotriva nimănui, nu creăm blocuri sau uniuni, acţionăm doar în interesul naţiunilor noastre", a subliniat Putin.

Iar Xi i-a spus lui Putin în scurtul discurs de deschidere: "În faţa situaţiei internaţionale turbulente şi a mediului extern, cele două părţi ar trebui să continue să susţină aspiraţia iniţială de prietenie pentru generaţiile viitoare".

Cu toate acestea, realitatea este că cele două se apropie, bazându-se în cele din urmă pe contracararea SUA, în timp ce concurează pentru influenţă în rândul altor ţări din Asia Centrală din blocul OCS, care include fostele republici sovietice Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan. Acestea se numără printre membrii fondatori, alături de Rusia şi China, în timp ce India şi Pakistanul au aderat în 2017, iar Iranul a fost primit ca cel mai nou membru anul trecut.

În mod colectiv, ţările OCS reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul global şi, ceea ce este important, multe dintre ele au rămas necooperante cu sancţiunile impuse de SUA legate de pedepsirea Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

"Aş dori să reamintesc că ţările noastre au fost în spatele creării Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai", a continuat Putin în observaţiile sale adresate lui Xi. El a spus că OCS "şi-a consolidat rolul ca unul dintre pilonii-cheie ai unei ordini mondiale multipolare echitabile.

Blocul urmăreşte să se extindă în următorii ani şi decenii, deoarece în prezent peste zece ţări deţin statutul de partener de dialog al OCS, ceea ce le permite să fie şi observatori la summit. Bielorusia este un aliat apropiat notabil al Rusiei, care urmează să adere în curând. De asemenea, Minskul este ţinta unor sancţiuni din partea SUA şi UE legate de războiul din Ucraina, având în vedere cooperarea sa strânsă cu Moscova în domeniul apărării.

Între timp, există rapoarte conform cărora Xi Jinping a declarat la conferinţă că ţara sa se află de "partea bună a istoriei" în Ucraina. Nu este prima dată când spune această frază (de exemplu, a spus-o şi în martie 2023), dar afirmaţia survine într-un moment în care Volodimir Zelenski a îndemnat China să joace un rol principal în oprirea încetării focului şi obţinerea păcii.

Cu toate acestea, biroul lui Zelenski a reiterat în această săptămână că "valoarea oricărui plan constă în nuanţe şi în luarea în considerare a situaţiei reale de pe teren". China a publicat de mult timp propria formulă de pace pentru Ucraina, dar a susţinut că orice summit internaţional de pace legitim trebuie să includă o reprezentare rusă pentru a avea impact (recentul summit găzduit de Elveţia nu a avut).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor