Germania a câştigat Cupa mondială la fotbal în afara graniţelor continentului

(Denis Doyle / Getty Images)

Echipa Germaniei a reuşit să câştige Cupa Mondială la fotbal după o perioadă de 24 de ani. Trofeul pe care l-au primit jucătorii germani este o premieră mondială întrucât este prima dată când o echipă din Europa obţine cupa într-o competiţie care s-a desfăşurat dincolo de graniţele continentului. Finala mare cu Argentina a fost aşteptată de milioane de oameni de pe mapamond, acesta fiind şi cel mai disputat meci de la turneul din Brazilia.

Germania a devenit campioană mondială pentru a patra oară anul acesta, anterior câştigând cupa în anii 1954, 1974 şi 1990. Partida de pe arena Maracana din Rio de Janeiro a fost o bătălie cu accente dramatice şi a fost nevoie de prelungiri pentru a se decide câştigătoarea.

În timpul campionatului au existat şi surprize, deţinătoarea trofeului, Spania, a plecat acasă, ca şi echipa Angliei încă din grupe, iar sâmbătă în finala mică, Olanda a învins Brazilia cu scorul de 3-0.

După 90 de minute fără să se înscrie goluri, s-a intrat în prelungiri. Singurul gol a fost înscris de Mario Götze de la Bayern München, care a preluat perfect centrarea lui Schurlle şi a înscris, astfel că Germania a învins Argentina cu 1 la 0, câştigând mult râvnitul trofeu.

La această ediţie a campionatului mondial a fost egalat recordul de goluri înscrise la o ediţie a unei Cupe Mondiale - 171 goluri la turneul din Franţa -, germanul Mario Götze marcând golul numărul 171 al Cupei Mondiale în partida dintre Germania şi Argentina.

Jucătorul columbian James Rodriguez, legitimat la AS Monaco, a cucerit titlul de golgheter al Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia cu 6 goluri marcate, deşi echipa sa a fost eliminată în sferturile de finală, în timp ce naţionala ţării sale a fost recompensată de FIFA cu trofeul fair-play, după ce fotbaliştii naţionalei "cafetera" au primit numai cinci cartonaşe galbene, în total, pe parcursul celor cinci meciuri disputate în Brazilia.

Lionel Messi, căpitanul reprezentativei Argentinei, a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Mondiale 2014, a anunţat Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA).

Argentinianul a reuşit 4 goluri şi o pasă decisivă la turneul final găzduit de Brazilia. Messi a fost preferat de FIFA altor jucători care s-au făcut remarcaţi la acest turneu, între care olandezul Arjen Robben, germanii Toni Kroos, Mats Hummels, Philipp Lahm şi Tomas Muller, argentinienii Angel di Maria şi Javier Mascherano sau brazilianul Neymar.

"Este un premiu trist, deoarece doream să ridic deasupra capului Cupa Mondială pentru Argentina", a declarat Messi.

Cel mai bun portar al Cupei Mondiale 2014 a fost desemnat germanul Manuel Neuer, care a avut o contribuţie importantă la cîştigarea celui de-al patrulea titlu mondial din istoria echipei.

Titlul de cel mai bun tânăr jucător i-a revenit mijlocaşului francez Paul Pogba.