Scandalul emailurilor continuă să bântuie campania lui Clinton

Departamentul de Stat analizează aproximativ 15.000 de emailuri nedezvăluite ce au fost trimise de pe un email privat folosit de Hillary Clinton în timp ce ocupa funcţia de secretar de stat. Următoarea tranşă de emailuri va ieşi la iveală înainte de ziua alegerilor.
Fostul secretar de stat american Hillary Clinton.
Fostul secretar de stat american Hillary Clinton. (Captură Foto)

Departamentul de Stat analizează noile emailuri furnizate de FBI şi apoi va decide care dintre ele pot fi publicate – adică cele despre care se consideră că au legătură cu jobul lui Hillary Clinton – şi dacă informaţiile vor fi reţinute din motive de securitate.

Departamentul trebuie să departajeze care dintre noile emailuri dezvăluite de analiştii FBI diferă de miile de emailuri publicate anterior.

Hillary Clinton – care concurează împotriva republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie – a fost urmărită timp de un an de întrebări legate de faptul că şi-a folosit emailul privat şi un server personal de calculator când deţinea funcţia de secretar de stat în perioada 2009-2013, în timpul primului mandat al preşedintelui Barack Obama.

Emailurile au fost recuperate ca parte a unei investigaţii FBI privind gestionarea informaţiilor sensibile care au trecut prin serverul privat al lui Clinton în timp ce era secretar de stat. Această investigaţie a fost închisă luna trecută, iar Clinton nu a fost acuzată de comiterea unei infracţiuni. Clinton a avut un server privat de email în locuinţa ei din Chappaqua, New York.

Departamentul american al Justiţiei a decis, după o investigaţie de durată, că nu există niciun fundament pentru a recomanda formularea de acuzaţii împotriva lui Clinton. Directorul FBI James Comey a declarat totuşi că maniera în care a gestionat Clinton emailurile a fost una “extrem de neglijentă”.

Avocaţii departamentului au declarat că au anticipat eliberarea primului lot al noilor emailuri la mijlocul lunii octombrie, mişcare ce ar putea stânjeni campania lui Clinton pe măsura apropierii zilei alegerilor – 8 noiembrie.

Oponentul lui Clinton, Donald Trump, a făcut multă zarvă în privinţa a ceea ce numeşte caracterul îndoielnic al lui Hillary Clinton, şi tergiversarea scandalului cu emailuri are loc în condiţiile în care grupul conservator Judicial Watch a publicat sute de pagini de emailuri ale Humei Abedin, consilier al lui Clinton, susţinând că aceste emailuri aparent arată faptul că Abedin a facilitat accesul donatorilor Fundaţiei Clinton către Hillary Clinton şi Departamentul de Stat.

Între timp, fostul secretar de stat Colin Powell a respins acuzaţiile făcute de Hillary Clinton conform cărora el i-ar fi sugerat să îşi folosească emailul privat pentru informaţii nesecretizate şi conform cărora el ar fi descoperit că utilizarea unui email privat facilitează comunicarea în interiorul Departamentului de Stat.

Revista People a scris pe Twitter că Powell a susţinut că oamenii lui Clinton au încercat să pună pe umerii săi scandalul emailurilor ce o bântuie pe candidata prezidenţială democrată.