Putin laudă NATO în Afganistan, dar pregăteşte un plan de rezervă

După ani de critici cu privire la trupele americane din Afganistan, preşedintele rus Vladimir Putin le îndeamnă acum să rămână. Cu toate acestea, el pregăteşte în acelaşi timp un plan de rezervă, potrivit unui raport VOA.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.08.2012

După ani de critici cu privire la trupele americane din Afganistan, preşedintele rus Vladimir Putin le îndeamnă acum să rămână. Cu toate acestea, el pregăteşte în acelaşi timp un plan de rezervă, potrivit unui raport VOA.

Paraşutiştii ruşi de elită l-au salutat pe Putin în timpul unei vizite de săptămâna trecută, la Ulyanovsk, o bază aeriană situată pe traiectoria de zbor dintre Moscova şi Afganistan. În timpul anilor 1980, Ulyanovsk a fost o importantă zonă de aşteptare pentru trupele sovietice de luptă din Afganistan. În această lună, ea a devenit o zonă de aşteptare pentru livrările NATO, expediate din Afganistan.

Pentru comuniştii ruşi, care respectă oraşul ca locul de naştere al lui Lenin, acesta a fost un pas prea aproape de NATO.

Un vorbitor comunist de la un miting de protest din Ulyanovsk a avertizat că "bocancii NATO" pe teritoriul rus ar însemna o pierdere a suveranităţii.

Putin a lăudat serviciile paraşutiştilor din epoca sovietică în Afganistan. Apoi i-a întrebat dacă vor să meargă acolo acum. Răspunsul? "Nyet!"

Atunci Putin a spus: "Nu ar trebui să mai luptăm din nou acolo. Să stea ei acolo şi să lupte". Apoi, preşedintele Rusiei a declarat că ţările membre NATO "şi-au asumat această povară" şi ar trebui "să o ducă până la capăt".

Dar liderul Rusiei ştie că o retragere înceată a trupelor occidentale din Afganistan este în curs de desfăşurare. Luni, Belgia a început să-şi retragă soldaţii. Până la sfârşitul acestui an, Statele Unite ale Americii îşi vor retrage aproximativ o treime din trupele din Afganistan.

În replică, Rusia lucrează la o strategie post-NATO pentru Afganistan. Ea negociază acorduri pe termen lung pentru instituirea unor baze în Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Frica Rusiei este că fundamentalismul islamic se va răspândi şi la nord de Afganistan. Kârgâzstanul urmăreşte deja aproximativ 1500 de extremişti locali. Aproape de graniţa cu Afganistanul, în Tadjikistan, au izbucnit bătălii majore în urmă cu două săptămâni, soldându-se cu 50 de victime. Guvernul tadjic a dat vina pentru aceste lupte pe mai mult de 400 de extremişti din Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor