Putin îi râde în nas Europei după întâlnirea cu Scholz: În Donbas ar avea loc un "genocid"

Preşedintele rus susţine că votul în Duma de Stat referitor la recunoaşterea celor două republici separatiste ucrainene ar reprezenta voinţa populară
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
A.P.
15.02.2022

După o convorbire de trei ore între cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, şeful guvernului german a declarat, în conferinţa de presă, că este nevoie urgentă de dezescaladarea situaţiei din jurul Ucrainei.

„Războiul nu trebuie să înceapă”, a declarat şeful guvernului federal de la Berlin, care a subliniat că posibilităţile rezolvării diplomatice a tensiunilor din jurul Ucrainei nu au fost epuizate. „Să nu intrăm într-o situaţie fără ieşire, care s-ar transforma într-o tragedie pentru toată lumea”, a adăugat liderul socialiştilor germani.

Vladimir Putin a început conferinţa de presă, spunând că Germania este un „partener cheie al Rusiei” şi că ar dori să consolideze relaţia dintre cele două state, dar a transmis că „Rusia nu poate închide ochii la modul în care NATO şi SUA trag spre ele avantajele de securitate, impardonabile pentru noi”.

Scholz a mai subliniat că toate părţile implicate în conflictul din estul Ucrainei ar trebui să respecte acordurile de la Minsk şi că recunoaşterea independenţei celor două aşa-zise republici separatiste - Donetsk şi Lugansk -, controlate de oamenii Rusiei, ar fi o catastrofă politică şi o încălcare flagrantă a înţelegerilor de la Minsk.

Vladimir Putin a acuzat Ucraina că nu respectă acordul de la Minsk, transmiţând că aderarea Ucrainei la NATO nu este negociabilă, din punctul de vedere al Rusiei şi reluând o temă favorită a propagandei ruse, legată de o promisiune care ar fi fost făcută de NATO de a nu se extinde în estul Europei.

Despre situaţia livrărilor ruseşti de gaz către Germania, Putin a subliniat că Rusia furnizează Germaniei mult gaz datorită contractelor pe termen lung, la preţuri foarte scăzute şi că cetăţenii germani plătesc preţuri mai mici datorită lui Gerhard Schroeder, care a negociat aceste contracte.

Schroeder, fost cancelar german din partea SPD, este în prezent în Consiliul de administraţie de la Gazprom, fiind unul dintre principalii susţinători ai Rusiei în Germania.

Putin a mai transmis că votul dat astăzi în parlamentul rus, de a recunoaşte cele două republici separatiste, Doneţk şi Lugansk, ar reflecta "opinia publică" şi a menţionat că speră ca partenerii Rusiei din UE şi NATO "să ia deciziile corecte".

Vladimir Putin a mai adăugat că Ucraina ar fi responsabilă pentru un presupus „genocid” împotriva cetăţenilor ruşi din regiunea separatistă Donbas, controlată de forţele pro-ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor