Putin îi râde în nas Europei după întâlnirea cu Scholz: În Donbas ar avea loc un "genocid"
alte articole
După o convorbire de trei ore între cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, şeful guvernului german a declarat, în conferinţa de presă, că este nevoie urgentă de dezescaladarea situaţiei din jurul Ucrainei.
„Războiul nu trebuie să înceapă”, a declarat şeful guvernului federal de la Berlin, care a subliniat că posibilităţile rezolvării diplomatice a tensiunilor din jurul Ucrainei nu au fost epuizate. „Să nu intrăm într-o situaţie fără ieşire, care s-ar transforma într-o tragedie pentru toată lumea”, a adăugat liderul socialiştilor germani.
Vladimir Putin a început conferinţa de presă, spunând că Germania este un „partener cheie al Rusiei” şi că ar dori să consolideze relaţia dintre cele două state, dar a transmis că „Rusia nu poate închide ochii la modul în care NATO şi SUA trag spre ele avantajele de securitate, impardonabile pentru noi”.
Scholz a mai subliniat că toate părţile implicate în conflictul din estul Ucrainei ar trebui să respecte acordurile de la Minsk şi că recunoaşterea independenţei celor două aşa-zise republici separatiste - Donetsk şi Lugansk -, controlate de oamenii Rusiei, ar fi o catastrofă politică şi o încălcare flagrantă a înţelegerilor de la Minsk.
Vladimir Putin a acuzat Ucraina că nu respectă acordul de la Minsk, transmiţând că aderarea Ucrainei la NATO nu este negociabilă, din punctul de vedere al Rusiei şi reluând o temă favorită a propagandei ruse, legată de o promisiune care ar fi fost făcută de NATO de a nu se extinde în estul Europei.
Despre situaţia livrărilor ruseşti de gaz către Germania, Putin a subliniat că Rusia furnizează Germaniei mult gaz datorită contractelor pe termen lung, la preţuri foarte scăzute şi că cetăţenii germani plătesc preţuri mai mici datorită lui Gerhard Schroeder, care a negociat aceste contracte.
Schroeder, fost cancelar german din partea SPD, este în prezent în Consiliul de administraţie de la Gazprom, fiind unul dintre principalii susţinători ai Rusiei în Germania.
Putin a mai transmis că votul dat astăzi în parlamentul rus, de a recunoaşte cele două republici separatiste, Doneţk şi Lugansk, ar reflecta "opinia publică" şi a menţionat că speră ca partenerii Rusiei din UE şi NATO "să ia deciziile corecte".
Vladimir Putin a mai adăugat că Ucraina ar fi responsabilă pentru un presupus „genocid” împotriva cetăţenilor ruşi din regiunea separatistă Donbas, controlată de forţele pro-ruse.