Parlamentul rus votează recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei. Vladimir Putin trebuie să o aprobe
alte articole
Deputaţii ruşi din Duma de Stat au votat, marţi, o rezoluţie pentru recunoaşterea Republicilor separatiste Populare Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii sprijiniţi de Rusia, relatează agenţia rusă TASS.
Preşedintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a scris pe reţelele de socializare că parlamentarii ruşi au decis să-i ceară lui Putin să recunoască două regiuni separatiste din estul Ucrainei drept „state suverane şi independente”. „Kievul nu respectă acordurile de la Minsk. Cetăţenii şi compatrioţii noştri care locuiesc în Donbas au nevoie de ajutor şi sprijin”, a menţionat el.
Motivaţia noii rezoluţii este că „recunoaşterea DNR şi LPR va asigura garanţiile de securitate şi va proteja locuitorii republicilor de ameninţările externe, va consolida pacea internaţională şi stabilitatea regională în conformitate cu scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite şi va iniţia procesul de recunoaştere internaţională a ambelor state”.
În 2008, Rusia a avut un comportament similar cu Osetia de Sud, unde a început să acorde cetăţenia rusă în regim de urgenţă, pentru ca, în august, trupele ruse să invadeze regiunea, ajungând la 16 km de capitala georgiană Tbilisi. Rusia a recunoscut, mai apoi, existenţa republicii Osetia de Sud, deşi teritoriul aparţine de drept Georgiei.
Volodin a acuzat autorităţile ucrainene că au încălcat „drepturile şi libertăţile” locuitorilor şi că operează o „blocadă economică completă” asupra celor două zone.
Proiectul de rezoluţie votat marţi a fost depus în Dumă pe 19 ianuarie 2022, de către Partidul Comunist. Potrivit documentului, Duma de Stat face apel la şeful statului solicitându-i să analizeze problema recunoaşterii republicilor proclamate „ca state independente şi suverane”.