Putin cedează din putere?

Orice iniţiativă a societăţii care va aduna cel puţin 100.000 de semnături pe internet va fi scoasă în mod obligatoriu pentru dezbatere în cadrul parlamentului federal, a promis preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. Este adevărat că şeful statului rus nu a precizat în ce mod concret o asemenea iniţiativă ar putea fi formulată şi care este mecanismul de conferire pentru aceasta a statutului de lege, notează cotidianul rus Utro.
Vladimir Putin, 12 martie 2012 (YANA LAPIKOVA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.06.2012

Orice iniţiativă a societăţii care va aduna cel puţin 100.000 de semnături pe internet va fi scoasă în mod obligatoriu pentru dezbatere în cadrul parlamentului federal, a promis preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. Este adevărat că şeful statului rus nu a precizat în ce mod concret o asemenea iniţiativă ar putea fi formulată şi care este mecanismul de conferire pentru aceasta a statutului de lege, notează cotidianul rus Utro.

Teoretic, această propunere nu are nimic nou. La nivel federal, astăzi în Rusia au drept de iniţiativă legislativă doar preşedintele, guvernul, membrii ambelor camere parlamentare, ai adunărilor legislative regionale şi curţile supreme de justiţie. Însă la nivel regional există aşa-zisa iniţiativă civilă: proiectul poate fi înaintat spre adunarea legislativă, doar în cazul în care acesta corespunde anumitor cerinţe, iar autorii lui pot obţine un anumit număr de semnături. De exemplu, potrivit statutului Moscovei, numărul acestora trebuie să fie de cel puţin 2% din numărul total de alegători (astăzi este vorba de 140.000), iar în regiunea Altai este nevoie de cel puţin 300.000 de semnături. În regiunea Iaroslav este nevoie de sprijinul a doar 25.000 de alegători, iar în oraşul Samara - a o mie.

Întrebarea despre cum va funcţiona un atare mecanism nu este inutilă, dat fiind că până acum 'iniţiativa civilă' exista în Rusia doar în forma rudimentară din anii 1990. Deocamdată, nu a existat nicio informaţie că o asemenea lege s-ar fi aplicat. De regulă, 'iniţiativa populară' murea chiar de la început: în timpul procesulului de înregistrare a grupului de iniţiativă, în condiţiile în care numărul de teme admise pentru dezbateri era destul de restrâns. Astfel, obiectul iniţiativelor civile şi al referendumurilor nu-l pot constitui probleme care ţin de alegerea, numirea sau demisia cuiva şi nici deciziile privind modificarea bugetului sau a obligaţiilor financiare ale puterii.

Votul pe internet va înlesni după toate probabilităţile procedura strângerii de semnături, însă este puţin probabil să modifice abordarea existentă faţă de 'iniţiativa civilă'. De aceea, cotidianul rus Utro este de părere că mult mai interesant este contextul în care a fost făcută această promisiune de a transmite puterea legislativă internetului. Preşedintele Putin a explicat că 'tehnologiile moderne de crowdsourcing' constituie un element de perfecţionare a democraţiei. Putin a amintit că recent a fost înlesnit în mod cardinal ordinea de înregistrare a partidelor politice şi a promis că va continua să acţioneze pe această linie.

Fără îndoială, subliniază Utro, mesajul a fost adresat auditoriului protestatar din Piaţa Bolotnaia: Putin nu a ezitat să sublinieze că opiniile şi poziţiile trebuie exprimate exclusiv în cadrul legii şi că aspiraţia la reforme devine periculoasă dacă duce la distrugerea păcii civile. Şeful statului rus a pledat de asemenea pentru elaborarea unui răspuns unitar cu privire la un model naţional de democraţie acceptabil şi care să acţioneze eficient în actualele condiţii. Iar acest lucru trebuie făcut în cadrul 'unei discuţii deschise şi dialog cu toate forţele politice ale ţării'.

Această declaraţie este considerată o turnură cu 180 de grade, subliniază Utro. În special după împrăştierea 'Marşului milioanelor', se părea că un dialog dintre putere şi societate nu mai este posibil în Rusia. Cu toate acestea, în mod surprinzător Putin face gesturi care mai degrabă puteau fi aşteptate de la liberalul Dmitri Medvedev: găseşte forme progresive de crowdsourcing, propune o conlucrare asupra unei formule naţionale de democraţie. Se creează senzaţia că mai este puţin şi se va auzi din nou cuvântul 'modernizare', care părea trecut definitiv la arhiva politică.

În realitate, despre modernizare chiar s-a vorbit în timpul Forumului Economic Internaţional, în pofida faptului că deocamdată este vorba despre economie, de dragul modernizării căreia vicepremierul rus Igor Şuvalov este gata să-şi sacrifice ideea bugetului fără deficit. Probabil, pe măsură ce preţurile la resurse energetice vor scădea, tema modernizării va redeveni de actualitate: superveniturile petroliere nu vor mai putea servi drept locomotivă a economiei, este necesar să se caute resurse interne de dezvoltare.

În final, Utro îşi exprimă speranţa că şi necesitatea privind modernizarea sistemului politic din Rusia este la fel de evidentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor