Putin vrea o nouă economie şi avertizează în legătură cu protestele

Preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să liniştească joi investitorii, susţinând că este angajat în construirea unei "noi economii", prin reforme liberale şi privatizare, şi a spus că nu va lăsa protestele împotriva conducerii sale să se transforme în tulburări civile, potrivit unui raport Reuters.
Vladimir Putin, 8 mai 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
22.06.2012

Preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să liniştească joi investitorii, susţinând că este angajat în construirea unei "noi economii", prin reforme liberale şi privatizare, şi a spus că nu va lăsa protestele împotriva conducerii sale să se transforme în tulburări civile, potrivit unui raport Reuters.

Dar în primul său discurs major către investitori, de la întoarcerea sa la Kremlin în mai, Putin nu a oferit nimic nou şi nu toată lumea a fost convinsă că va face ceva în plus pentru a-şi respecta promisiunile de reforme economice şi politice în noul său mandat de şase ani, faţă de ultimii 12 ani ca lider suprem al Rusiei.

Discutând principalele plângeri cu privire la afacerile din Rusia, Putin a declarat că va face tot ce poate pentru aprobarea vânzării unor active de stat non-strategice, combaterea corupţiei, reducerea birocraţiei, consolidarea drepturilor de proprietate şi reducerea dependenţei Rusiei de exporturile de energie.

Privatizarea trebuie să fie echitabilă, onestă şi deschisă străinilor – fiind o trimitere la situaţia din trecut, care permitea doar câtorva oameni de afaceri ruşi să adune bogăţie şi putere.

Dar într-un discurs de 45 de minute, ca răspuns al Rusiei la Davos, Putin a clarificat că gândirea sa nu s-a schimbat major. În schimb, el a subliniat nevoia de stabilitate economică şi politică şi nu a anunţat noi iniţiative politice.

În anumite momente, Putin şi-a arătat o parte din binecunoscuta sa mândrie, începându-şi discursul prin prezentarea Rusiei ca o ţară puternică, aflată într-o stare mai bună decât multe altele, în special faţă de economiile europene afectate de datorii.

El şi-a încheiat discursul prin avertismente adresate organizatorilor celor mai mari proteste împotriva conducerii sale, de când a ajuns prima oară la putere în 2000.

"Oricine se consideră politician este obligat să-şi exprime poziţia exclusiv în limitele legii", a spus fostul spion KGB.

Indicând cât de în serios ia protestele, Putin a lăsat să se înţeleagă că le va descrie ca pe o ameninţare la adresa statului însuşi şi se va folosi de acest lucru pentru a motiva o represiune, în cazul în care vor depăşi limita.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor