Putin ameninţă Ucraina cu pierderea suveranităţii

Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
A.P.
05.03.2022

Într-un discurs ţinut sâmbătă dimineaţă, preşedintele rus Vladimir Putin a oferit pentru audienţa rusă o versiune coafată a invadării Ucrainei, pictând o imagine pozitivă, afirmând, în esenţă, că „totul merge conform planului” - în timp ce a ameninţat că va deschide lupta împotriva oricărei naţiuni occidentale care va impune o zonă de excludere aeriană - avertizând că o asemenea acţiune va fi considerată "imediat" o declaraţie de război împotriva Rusiei.

Putin s-a adresat, de asemenea, liderilor Ucrainei, avertizând că ţara ar putea pierde suveranitatea „dacă continuă să facă ceea ce fac”, după cum relatează New York Times. Este prima dată când Putin abordează într-un mod atât de direct lucruri considerate de unii analişti ţelul ultim al Moscovei pentru Ucraina.

Speculaţii privitoare la anexarea Ucrainei de către Rusia au existat de la începutul escaladării tensiunilor, ca urmare a masării de trupe la graniţa dintre cele două state, însă ele au fost considerate improbabile.

„Actuala conducere trebuie să înţeleagă că, dacă vor continua să facă ceea ce fac, riscă viitorul statului ucrainean”, a spus Putin la Moscova. „Dacă se întâmplă asta, vor trebui să fie învinuiţi pentru asta”.

Luna trecută, cu câteva zile înaintea invaziei totale în Ucraina, Putin a semnat un decret de recunoaştere oficială a independenţei republicilor separatiste din Estul Ucrainei - Doneţk şi Lugansk. De la începerea invaziei pe 24 februarie, unii experţi au sugerat că războiul s-ar putea încheia cu o Ucraina divizată, pe linia unei jumătăţi pro-ruse în est şi a unei jumătăţi pro-occidentale, cu capitala la Lviv.

Celelalte observaţii majore care au stârnit observaţii în ţările civilizate s-au concentrat pe viziunea lui Vladimir Putin asupra avalanşei de sancţiuni impuse săptămâna trecută de UE şi Statele Unite, inclusiv împotriva lui Putin personal.

El a afirmat că sancţiunile sunt „similare cu o declaraţie de război” – prima dată când liderul rus cataloghează astfel sancţiunile, marcând o escaladare clară a retoricii.

Potrivit canalului Fox News, Putin a promis că sancţiunile vor „aduce consecinţe catastrofale nu numai Europei, ci întregii lumi” şi a echivalat sancţiunile occidentale împotriva Rusiei „cu o declaraţie de război”.

„Propunerile noastre sunt pe masa grupului de negociatori de la Kiev”, a spus el. „Sperăm că vor răspunde pozitiv la asta”.

La câteva ore după discursul său, guvernul ucrainean a confirmat că este pregătit să înceapă luni, 7 martie, a treia rundă de discuţii de încetare a focului.

Celelalte două runde de negocieri s-au desfăşurat pe fondul bombardaentelor ruse asupra oraşelor ucrainene.

În timpul celei de-a doua întâlniri, joi, s-a convenit încetarea focului local pentru a facilita evacuarea civililor din oraşele aflate sub focul forţelor Rusiei, însă bombardamentele au reînceput la scurt timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor