Purtător de cuvânt al comisarului Hahn: Corecţiile pe 4 programe pot ajunge la 500 milioane de euro

Epoch Times România
25.10.2012

Corecţiile care vor fi aplicate pe cele trei programe presuspendate şi pe Mediu ar putea ajunge la 500 de milioane de euro, a declarat joi Shirin Wheeler, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru politică regională, Johannes Hahn.

Wheeler a precizat că pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) - presuspendat total, pe Programul Operaţional Sectorial Transport (POS T) şi pe Programul Operaţional Regional (POR) - suspendate parţial -, precum şi pe Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), Comisia Europeană a decis corecţii financiare între 10 şi 25%.

”România trebuie să accepte aceste corecţii financiare. Dacă acceptă, putem vorbi corecţii în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro”, a spus purtătorul de cuvânt.

Wheeler a subliniat că aceşti bani nu sunt pierduţi, ei putând fi folosiţi pentru alte proiecte, în cadrul aceloraşi programe, proiecte vizând în special investiţiile, creşterea economică şi crearea locurilor de muncă.

Întrebată dacă România poate remedia deficienţele constatate la proiectele presuspendate, Shirin Wheeler a subliniat că CE vrea să vadă acţiuni urgente pentru remedierea lor.

”Ceea ce vrem să vedem sunt acţiuni urgente ale autorităţilor române pentru a remedia aceste lucruri. Şi odată ce Comisia va primi dovezi că aceste sisteme de control şi management funcţionează corect plăţile vor fi reluate. E important de subliniat că aceste fonduri sunt esenţiale pentru România, înţelegem asta şi vrem ca plăţile să fie reluate cât mai curând posibil”, a spus ea.

Pe de altă parte, Wheeler a menţionată că între Bucureşti şi serviciile CE există de câţiva ani ”un dialog constant” privind cheltuirea banilor europeni, ”deci anunţul de astăzi (n.r. - joi) nu ar trebui să fie o noutate pentru autorităţile române. Acest dialog va continua”, a punctat purtătorul de cuvânt al lui Johannes Hahn.

Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice a fost presuspendat integral, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) o singură axă a scăpat de presuspendare, iar la Programul Operaţional Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe.

La POS T, au fost presuspendate axa 1 - ”Modernizarea şi dezvoltarea axelor prioritare ale reţelei transeuropene de transport (TEN-T) în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil şi integrării acestuia cu reţelele de transport ale UE”, şi axa 2 - ”Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul creării unui sistem naţional de transport durabil”. În cadrul acestor axe, au fost pre-suspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier şi pe calea ferată (ai căror beneficiari sunt Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi, respectiv, Compania Naţională Căile Ferate Române).

În cazul POR, presuspendarea vizează toate axele, cu excepţia axei prioritare 2 - ”Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport”. Pentru această axă, Comisia Europeană consideră satisfăcătoare verificările efectuate de autorităţile naţionale asupra contractelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) înainte de 1 octombrie 2011, iar măsura de presuspendare se aplică doar pentru contractele publicate în SEAP după această dată.

Decizia Comisiei Europene se bazează pe rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie şi iulie 2012 pentru aceste trei programe operaţionale gestionate de Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene.

”Comisia a luat notă de acţiunile întreprinse până în prezent de partea română pentru remedierea deficienţelor din sistemul de gestionare a fondurilor structurale şi de coeziune, dar a apreciat că este nevoie de măsuri suplimentare care să crească credibilitatea sistemelor de management şi control (în special în privinţa achiziţiilor publice, precum şi a prevenirii fraudei şi conflictelor de interese)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Europene.

Partea română are la dispoziţie două luni pentru a realiza aceste măsuri după primirea versiunii în limba română a scrisorilor de notificare a presuspendării. Ulterior, în funcţie de rezultatele înregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plată trimise de partea română, fie hotărârea de a suspenda plăţile pentru o perioadă de mai multe luni. În toată această perioadă, implementarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia de joi a Comisiei Europene.

Deşi iniţial se intenţiona presuspendarea a 4 din cele 5 programe operaţionale gestionate de DG REGIO, Comisia Europeană nu a considerat necesar să ia o decizie de acest gen pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu). Autoritatea de management de resort a demonstrat Comisiei Europene că a implementat măsurile necesare în vederea îmbunătăţirii mecanismului de verificare şi control şi prezintă credibilitate în ceea ce priveşte aplicarea noilor proceduri pe viitor, oferindu-se astfel garanţii că disfuncţionalităţile întâmpinate vor fi remediate şi evitate.

Pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (PO AT), gestionat tot de DG REGIO, procesul de transmitere a declaraţiilor de cheltuieli la Comisia Europeană nu a fost întrerupt la 1 iulie 2012 şi continuă şi în prezent. Autoritatea de management a PO AT funcţionează în coordonarea Ministerului Afacerilor Europene.

În luna iunie 2011, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice. Ulterior, în iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât au fost identificate şi pe alte programe operaţionale semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice.

La sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.

Pe baza acţiunilor întreprinse de partea română, Comisia Europeană a decis la 22 decembrie 2011 reluarea rambursării de plăţi pentru toate programele operaţionale. Această decizie a fost luată cu condiţia ca România să realizeze până la 30 iunie 2012 o serie de măsuri legate de organizarea internă a structurilor diferitelor autorităţi de management, precum şi de domeniul achiziţiilor publice.

Conform celor convenite în decembrie 2011, partea română a întrerupt, de la 1 iulie 2012, transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare, iar Comisia Europeană a efectuat în aceeaşi lună misiuni de audit. Sunt vizate patru programe operaţionale: Programul Operaţional Sectorial Transport (POS T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

În luna august 2012, Comisia Europeană a propus aplicarea de corecţii financiare în cuantum de 10 până la 25 % pentru aceste programe operaţionale, propunere care face în acest moment obiectul unei proceduri de conciliere cu partea română. Dacă sunt acceptate de România, sumele vizate de corecţii pot fi folosite pentru alte proiecte din cadrul aceluiaşi program.

Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), gestionat de Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL), are o situaţie aparte, fiind în stare de presuspendare din luna august 2012. Pentru acest program, Comisia Europeană a propus o corecţie financiară de 25 %.

Pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA), gestionat de DG EMPL, şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (PO AT), procesul de transmitere a declaraţiilor de cheltuieli la Comisia Europeană nu a fost întrerupt la 1 iulie 2012 şi continuă şi în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor