Ministrul Duşa a cerut convocarea comisiei pentru recensământ. Datele preliminare ar putea fi validate pe 14 august

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace pe 14 august Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor.
Ministrul Mircea Duşa. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
10.08.2012

UPDATE Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat că pe 14 august, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensământului.

Decizia de reunire a Comisiei nu s-a luat până acum din cauză că, în urma schimbării Guvernelor, nu au putut fi desemnaţi reprezentanţii ministerelor în această comisie, respectiv secretarii de stat.

După validarea datelor preliminare ale recensământului, vor fi introduse în sistemul electronic fişele de la recensământ, iar în 2013 vor fi anunţate rezultatele finale, a mai spus Mircea Duşa.

***

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace, pe 14 august, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor. "Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 (CCRPL 2011) a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august a.c., ora 09.00, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor", conform unui comunicat de presă al MAI.

Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Statistică şi se ocupă de pregătirea, organizarea, prelucrarea şi publicarea datelor recensământului, pe baza recomandărilor CCRPL.

Comisia este formată din reprezentanţi ai ministerelor, conform Legii nr. 5/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis, pe 1 august, Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate pe 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013. Deocamdată, având la dispoziţie doar rezultatele provizorii, nu se poate stabili câţi cetăţeni au peste 18 ani, deci pot vota.

"În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică", a arătat INS în răspunsul transmis Curţii Constituţionale.

Comisia este cea abilitată să valideze rezultatele preliminare ale recensământului şi să aprobe comunicatul de presă prin care acestea sunt făcute publice. La sfârşitul lunii mai, Comisia a amânat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din "motive organizatorice", iar prima dată din cauza schimbărilor în componenţa Comisiei.

Rezultatele preliminare de la recensământul din 2011 ar fi trebuit făcute publice pe 23 mai.

Deocamdată, sunt disponibile numai datele provizorii care arată că populaţia stabilă numără 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, populaţia înregistrată este de 20.254.866 de persoane, în timp ce în statisticile curente apar 21.354.396 de persoane, la 1 iulie 2011. După recensământul din 2002, s-a stabilit că populaţia României a fost de 21.680.974 persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor