PSD vrea numele donatorilor lui Nicuşor Dan. Şeful Expert Forum: Dă lumea câte 100 de lei. Partidele mari sunt înnebunite când văd asta

PSD i-a cerut prezidenţiabilului independent Nicuşor Dan să dezvăluie identitatea donatorilor săi din campania electorală. Subiectul a fost dezbătut, la postul B1 TV, de jurnaliştii Radu Buzăianu şi Laura Chiriac cu invitatul lor Sorin Ioniţă, directorul Expert Forum.
Radu Buzăianu: Încurcătura vine din faptul că trebuie să definim un pic ce înseamnă că sunt bani în campania unui candidat. Pentru că apărarea lui Ponta va fi: sunt nişte bani, poate, care mi-au fost daţi când am fost eu în America, nu era campanie electorală. Şi el va zice: păi, nu era campanie electorală atunci! Eu trebuie să declar ce mi s-a dat în campanie. Şi atunci, când începe campania? Că aşa şi Nicuşor Dan poate să spună că panourile respective au fost în afara campaniei.
Sorin Ioniţă: Şi mai e ceva. Noi am făcut reguli draconice pentru perioada de campanie, dar pe stilul vechi, de secolul XX. Adică să fie posterul A40. Dar acum ai social media, acum ai bitcoins. Nu sunt eu, sunt susţinătorii mei care vor ei să mă finanţeze. Cum încadrez legal chestia asta? E foarte greu.
Jurnalistă: Nicuşor Dan publică în timp real această listă a donatorilor, sumele pe care le adună, cât donează fiecare. Dacă accesaţi site-ul lui Nicuşor Dan, au donat în ultimele ore 103 persoane. S-au strâns 2.834.010, aproape 3 milioane de lei, din 8.848 de donaţii. Vine PSD-ul, domnule Sorin Ioniţă, şi spune: Nicuşor are prea mulţi bani. Are o campanie pe social media, pe TikTok, prea activă. Şi să ne spună cu nume şi prenume cine a donat.
Sorin Ioniţă: Da, în condiţiile în care el nu are un milion de euro, cât să fie acolo, vreo 700 şi ceva de mii, pe când PSD-ul şi PNL-ul, cu candidat comun, au zeci de milioane de la buget. Problema e cum îi cheltui. Asta vreau să văd, transparentizare.
Radu Buzăianu: Dar problema asta este că ei pot să spună de unde au, care-i sursa banilor. Însă aici e o încurcătură, e o suveică care se produce în timpul alegerilor.
De exemplu, candidatul Simion, care are bani de la buget. Pe el îl împrumută, de exemplu, un patron de televiziune de la Realitatea, Maricel Păcuraru, după care el vine cumva şi-şi ia banii din buget şi indexează banii respectivi după campanie. Or, eu de unde ştiu cât a costat emisiunea cutare? El zice că a costat 100 de mii prezenţa lui Simion acolo şi a trebuit să indexăm. Aici e un fel de a face bani.
Sorin Ioniţă: Păi, evident că este un domino de firme, consultanţă, televiziune, ăia care se bagă din presă şi ciugulesc. E ca la generalul ăla care betona prin cimitirul Ghencea betonul la suprapreţ. Păi, aşa se fac afacerile. Cine stă să mai verifice acum care e unitatea de măsură la vorbit sau la postatul pe TikTok?
Laura Chiriac: Partidul Social-Democrat zice că nu e moral că Nicuşor Dan are un comportament care îi sfidează pe români, că nu spune cine îi donează bani. Deci vine un partid care are un candidat plătit din subvenţie de la stat, deci din banii cetăţenilor, care spune: „Nicuşor Dan să ne zică numele celor care îi donează.” Ce speră PSD-ul să câştige în felul acesta?
Radu Buzăianu: Speră cumva să arunce un soi de suspiciune în legătură cu el. Nicuşor Dan, dacă te uiţi, este sprijinit de nişte oameni absolut redutabili economic.
Dar îl invocă tot timpul pe acest Matei Păun. El este învârtit acolo în discuţie ca fiind o vulnerabilitate a lui Nicuşor Dan. Cred că aici e cheia. Deci, unul să arunce o suspiciune în legătură cu Nicuşor Dan, că se discută la televizor despre nişte finanţări de-astea suspecte ale lui Nicuşor Dan şi, apoi, sigur că unii vor veni şi vor pronunţa numele lui Matei Păun, care este o încurcătură pentru Nicuşor Dan.
Deşi, până la urmă, dacă stai să-l iei un pic la mână, omul locuieşte în California. Ce a făcut ieri? Business-urile pe care le-a făcut ieri erau undeva în Bielorusia, dar înainte de invazie. A făcut nişte declaraţii, mă rog, destul de suspecte la un moment dat. Între timp, sigur că lucrurile s-au mai modificat, au trecut nişte ani buni de atunci. Nu ştiu cât de suspect este acest Matei Păun, aşa cum îl identifică toţi ca fiind o persoană dubioasă. E ceva ce trebuie să explice Nicuşor Dan, dacă ar fi să fie de explicat. Dar nu cred că vulnerabilitatea lui Nicuşor Dan este finanţarea.
Laura Chiriac: Radu, uite, în direct, oameni care donează... acum 57 de secunde, acum 27 de secunde, sunt sume mai mici, mai mari...
Radu Buzăianu: Ştii, o transparenţă spectaculoasă. Şi aş adăuga acest buget zero pe care îl are Ponta... Nu a apărut nicăieri o finanţare. Şi mi se pare că aşa îi preia mesajul lui Călin Georgescu. Dar argumentul ăsta este: intuiesc că asta vă spune – păi, dom'le, eu când am fost în America, ok, nu ştiu pe ce bani am fost, pe ce bani n-am fost, atunci nu era campania electorală, eu eram într-o viaţă a mea privată, fac ce vreau.
Sorin Ioniţă: Nu era chiar privată, că îl dăduseră afară din partid, încă nu îl dăduseră, nu ştiu. Era lider de partid, era consilier neplătit la Ciolacu, nu eşti chiar de capul tău. Ai o funcţie politică. Dar este formidabil cum s-au aliniat toţi oamenii sistemului, că şi Ponta-i tot om de sistem, chiar dacă a stat el pe lângă, contra unui om care chiar face campanie grassroots.
Adică, de asta zic, Nicuşor, cu păcatele lui – putem vorbi, nu comunică bine, n-a zis ce-i cu Matei Păun, n-a explicat foarte bine –, dar este campania... dă lumea 100 de lei. Partidele mari sunt înnebunite de aşa ceva, pentru că ăsta este şi un mijloc de campanie: arăţi că tu chiar ai susţinere, după al doilea mandat al lui Iohannis, când ni s-a predicat închiderea spaţiului politic.
Laura Chiriac: Cu ce speră PSD-ul să-l prindă pe Nicuşor? Cu Matei Păun?
Sorin Ioniţă: Nu, că dacă era să-l prindă cu ceva suspect, îl prindeau de 10 ori până acum. A fost campanie la locale, a ieşit de două ori, n-au ce să mai spună despre el.