Provocările continuă. Transnistria acuză noi încercări de incendiere ale unor importante obiective

Clădiea Comisariatului Militar din Tiraspol
Clădiea Comisariatului Militar din Tiraspol (mvdpmr.org)

Centrul de presă al aşa-numitului Minister al Afacerilor Interne al nerecunoscutei Republici Transnistria susţine că un grup de persoane necunoscute au încercat să incendieze un depozit de petrol şi un birou de înrolare în armată din oraşul Tiraspol în noaptea de joi spre vineri 13 mai.

Potrivit sursei citate, în jurul orei 4:15 dimineaţa, un autoturism a oprit la depozitul de petrol al uneia dintre întreprinderi, un atacator a coborât din vehicul, a aruncat un cocktail Molotov şi a fugit. Ulterior ar fi luat foc iarba care a fost stinsă rapid, au precizat autorităţile auto-proclamatei republici.

După aproximativ jumătate de oră, alte două cocktail-uri Molotov au fost aruncate în direcţia clădirii biroului republican de înregistrare şi înrolare militară, unul dintre acestea căzând pe trotuar, iar cel de-al doilea a rămas blocat în gratiile geamului. Paza instituţiei a stins rapid focul, a menţionat presa rusă.

„În niciunul dintre cazuri nu există pagube şi victime. La locul incidentului lucrează grupuri operaţionale de investigaţii, iar circumstanţele incidentului sunt investigate", se arată în comunicatul de presă al aşa-numitului Minister al Afacerilor Interne transnistrean.

De asemenea, aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol au precizat că fragmentele de sticle şi resturile amestecului incendiar vor fi trimise spre examinare, adăugând că autoturismele în care se aflau persoanele necunoscute ar fi înmatriculate cu numere străine. Aceştia au mai menţionat că pe întreg teritoriul autoproclamatei republici Nistrene a fost pus în aplicare planul „Interceptare”, astfel că persoanele implicate şi vehiculul se caută.

Menţionăm că pretinsul lider al Transnistriei Vadim Krasnoselski a semnat, marţi 10 mai, un decret de prelungire a codului roşu de securitate până pe 25 mai. Codul roşu a fost introdus pe 26 aprilie, după o serie de explozii, incidente care nu au fost elucidate până în prezent şi nici nu au fost revendicate de cineva, deşi autoproclamatele autorităţi transnistrene au susţinut că „urmele duc spre Ucraina”.

Autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat până în aceste momente la ceea ce a anunţat aşa-numitul Minister al Afacerilor Interne transnistrean că s-a întâmplat în Tiraspol în noaptea de joi spre vineri.

Reamintim că ucrainenii au atras atenţia, inclusiv prin vocea preşedintelui Zelenski, că exploziile repetate din Transnistria sunt opera serviciilor secrete ruse care vor să destabilizeze situaţia din regiune şi să ameninţe Moldova.

Totodată, experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului susţin că din comentariile şefului Republicii Populare Doneţk şi ale altor oficiali ruşi şi împuterniciţi se ridică posibilitatea ca Putin să recunoască autointitulata Republică Moldovenească Transnistria, aşa cum a recunoscut republicile populare Doneţk şi Luhansk. Transnistria ar putea apoi să ceară protecţie suplimentară din partea Rusiei, iar Putin ar putea încerca să trimită unele forţe sau capacităţi suplimentare în Transnistria. Orice astfel de activităţi ar creşte foarte mult tensiunile şi temerile în Republica Moldova şi în România vecină, punând presiune suplimentară asupra NATO, oferindu-i eventual lui Putin o "victorie" ieftină şi distrăgând atenţia de la lupta pe care Rusia o desfăşoară în estul Ucrainei.