Protestul "selfie" al tinerilor libanezi care nu vor să fie martiri
alte articole
Protestul "selfie" este o campanie pe internet, care a explodat după ce un băiat de 17 ani a fost victima unui atentat terorist la 27 decembrie. Auto-portretele şi hashtag-urile exprimă mânia celor care trăiesc într-o ţară violentă dar care sunt încă dornici să lupte pentru dreptate.
Cu puţin timp înainte te fotografiezi cu prietenii ca imediat după aceea să mori din cauza unui atac terorist. S-a întâmplat tânărului Mohammad Chaar care a fost victima unei explozii provocate de o maşină capcană în Liban, pe 27 decembrie 2013. Tragedia a făcut să explodeze furia tinerilor din ţară, care vor siguranţă. Şi pentru a-şi face cunoscută indignarea au lansat o bătălie pe internet cu „lovituri” de „selfie” (fotografii auto-portret realizate cu smartphone-uri), relatează joi agenţia Rai News.
Pentru a-l comemora pe Mohammad - Totul a început la 27 decembrie, atunci când unii adolescenţi făceau o fotografie de grup în centrul oraşului Beirut. În această fotografie apare şi tânărul în vârstă de 17 ani, Mohammad Chaar, iar în spatele lor un SUV care - la câteva minute după ce fotografia a fost făcută - a explodat. Bomba era destinată lui Mohamad Chatah, un fost ambasador libanez în Statele Unite care a fost ucis în atac. Dar explozia a ucis alte patru persoane care se aflau în apropiere, inclusiv pe Mohammad Chaar, definit imediat drept martir.
Nu un martir, ci o victimă - Cu toate acestea, pentru colegii lui, Mohammad este o victimă nu un martir. De aceea, în rândul tinerilor şi activiştilor libanezi a izbucnit furia şi indignarea pe web, manifestată prin publicarea de auto-portrete cu hashtag # notamartyr (nu un martir). Pagina Facebook a mişcării, care a apărut la scurt timp după moartea tânărului Chaar, conţinea un mesaj care spunea: "Noi nu mai putem rămâne insensibili la oroarea constantă a vieţii din Liban. Refuzăm să devenim martiri. Refuzăm să fim victime. Refuzăm să murim de o moarte colaterală".
Mesajele de pe reţelele de socializare – Pentru a aminti şi a căuta dreptate pentru tânărul Mohammad cât şi pentru alte victime ale altor atacuri, susţinătorii campaniei au încurajat publicarea de auto-portrete cu hashtag #notamartyr şi cu un mesaj. Printre cei care îşi comunică frustrarea de a trăi într-o ţară în care există atât de multe atacuri şi care susţin lipsa drepturilor civile, se citesc mesaje care demonstrează dorinţa de a nu se lăsa pradă violenţei: "Vreau să dedic mai puţin timp pentru a-mi apăra ţara şi mai mult timp pentru a dovedi oamenilor că ei sunt demni de iubire", "Nu vreau să aud expresia „acesta este Libanul" folosită ca o scuză", "Principalul export al Libanului nu ar trebui să fie oamenii". Acestea sunt doar câteva dintre postările tinerilor internauţi libanezi care nu iubesc violenţa dar sunt dornici de siguranţă şi pace.