Protestul revoluţionarilor continuă. Greva foamei în faţa Guvernului

Nemulţumiţi că nu au primit un răspuns de la premier cu privire la repararea erorilor din ordonanţa care modifică Legea Recunoştinţei, revoluţionarii îşi continuă protestul la sediul Guvernului şi greva foamei, informează Mediafax.
(Arhivă). Banner afişat de evoluţionari care au intrat în greva foamei în semn de protest faţă de atitudinea Guvernului în iulie 2014. (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.01.2015

Nemulţumiţi că nu au primit un răspuns de la premier cu privire la repararea erorilor din ordonanţa care modifică Legea Recunoştinţei, revoluţionarii îşi continuă protestul la sediul Guvernului şi greva foamei, informează Mediafax.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, discutând marţi cu reprezentanţii revoluţionarilor, a admis că în texul ordonanţei care îi obligă pe aceştia să-şi scoată noi certificate pentru a beneficia de indemnizaţii, există "aberaţii şi erori materiale", şi a promis că va vorbi cu premierul. Pop a precizat că-i va cere lui Ponta să modifice cât mai rapid ordonanţa, astfel încât cei îndreptăţiţi să fie plătiţi cât mai repede, mai ales că în buget sunt prevăzute sumele necesare.

Potrivit lui Dorin Popa, unul dintre reprezentanţii revoluţionarilor, care a intrat în greva foamei şi a participat marţi la discuţiile cu ministrul Liviu Pop, revoluţionarii nu mai sunt însă dispuşi să discute modificarea ordonanţei, ci solicită retragerea actului normativ, mai ales că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, le-a confirmat faptul că orice ordonanţă de urgenţă poate fi retrasă de către cel care a emis-o, relatează sursa citată.

Potrivit Mediafax, protestatarii cer ca în şedinţa de Guvern de miercuri să fie retrasă ordonanţa prin care, pentru a-şi primi indemnizaţiile, sunt obligaţi să obţină un nou certificat de "Luptător cu rol determinant".

Revoluţionarii nu mai cer demiterea lui Adrian Sanda, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Revoluţionarilor din decembrie 1989 şi a Deţinuţilor Politici, ci vor retragerea ordonanţei emise de acesta, a declarat Dorin Popa.

"Nu mai cerem demiterea secretarului de stat Adrian Sanda, pe care văd că premierul îl iubeşte, nu are decât să-l păstreze, dar cerem retragerea ordonanţei", a spus reprezentantul revoluţionarilor.

Popa a mai declarat că miercuri va fi un pichet şi la Palatul Cotroceni, revoluţionarii intenţionând să-i ceară preşedintelui Iohannis să medieze conflictul dintre ei şi Guvern.

Revoluţionarii sunt nemulţumiţi de faptul că primesc informaţii contradictorii şi consideră că ceea ce face Executivul este doar să tragă de timp, mai relatează sursa citată.

Reamintim că ordonanţa prin care revoluţionarii sunt obligaţi să obţină un nou certificat de "Luptător cu rol determinant", pentru a-şi primi indemnizaţiile, a fost dată după ce Guvernul a amânat pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii, prin lege. La momentul respectiv, Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat că este vorba de "o greşeală" a ministerului său şi că va transmite o erată în acest sens la Monitorul Oficial. Erata a fost trimisă şi publicată în Monitor, aşa cum a promis Vâlcov, însă Guvernul a venit şi cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridicat baricade trebuie să obţină un nou certificat, pentru a-şi putea primi indemnizaţiile de "recunoştinţă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor