Instanta judecatoreasca din Romania anuleaza autorizatia de functionare a minei Rosia Montana (partea 2)

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.12.2008

Vedere de ansamblu asupra facilitatilor miniere aflate in proiect la Rosia Montana.

Proiectul minier de exploatare a aurului si argintului Rosia Montana, din Muntii Apuseni s-a aflat tot timpul in afara legislatiei de mediu din ultimii ani. El reprezinta un caz fascinant in care noua piata economica incearca sa desfasoare o activitate industriala veche si murdara intr-un mod complet nou si mult mai curat, cel putin in Romania.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a anulat un permis cheie al proiectului, deja intarziat, Rosia Montana al Gabriel Resources, a declarat marti, 9 decembrie, compania cu sediul in Toronto.

Rosia Montana Gold Corporation(RMGC) este detinuta in proportie de 80% de ”Gabriel” Resources, o companie miniera canadiana, mica si neexperimentata, care planuieste sa mute locuitorii din Rosia Montana, pentru a realiza cel mai mare complex minier in aer liber din Europa in care se foloseste cianura pentru extragerea aurului. Inca de la inceput, aceasta actiune riscanta a fost inconjurata de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa locala, nationala si internationala. Compania Americana Miniera detine 19,9% din firma Gabriel, iar American Electrum Strategic Holdings LLC detine 17,85%.

La inceputul lunii august 2007, detinatorul proiectului Rosia Montana a cerut si obtinut un certificat de urbanism cu numarul 105/2007 pentru a putea continua procedura de obtinere a avizelor de la Protectia Mediului.

Decizia instantei de a anula certificatul de evacuare arheologica "este definitiva si irevocabila” si apropie astfel de final batalia asupra validitatii documentului, afirma Gabriel intr-o declaratie.

Proiectul Rosia Montana a fost suspendat pana in momentul in care compania va putea rezolva cu guvernul disputele legale si cele referitoare la permise.

Gabriel a afirmat ca nu a primit motivarea deciziei instantei, dar poate introduce o actiune in rectificare si poate cere un alt certificat.

Certificatul de evacuare arheologica trebuie obtinut pentru fiecare zona care se afla in planul minei propuse, si serveste ca o confirmare potrivit careia compania a realizat o trecere in revista a activitatilor miniere istorice din zona.

In septembrie anul trecut, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a suspendat examinarea evaluarii impactului pe care proiectul il are asupra mediului, intrucat o organizatie nonguvernamentala a cerut in instanta constatarea nelegalitatii unui certificat de urbanism.

Desi Gabriel sustine ca suspendarea examinarii a fost ilegala, compania a declarat doua luni mai tarziu ca o sa reduca pana la doua treimi din personalul angajat in proiect, si ca va opri activitatile, inclusiv achizitiile de teren, proiectarile si documentatiile, pana cand procesul de emitere a permisului va fi reinceput.

Gabriel detine 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, iar compania de stat romana, Minvest SA, detine 19,3%.

Resursele minerale de la Rosia Montana sunt estimate la 14,6 milioane de uncii de aur, conform site-ului firmei.

Proiectul a intampinat opozitie, in parte deoarece Gabriel planuieste sa foloseasca cianura in procesul de extractie a aurului, dar compania sustine ca planul sau minier o sa respecte intocmai legislatia europeana privind utilizarea cianurii, care a fost adoptata in Romania din august anul acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor