Imigranţi în Danemarca: Lista xenofobă redactată de naţionaliştii danezi provoacă un amplu scandal

(JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Getty Images)

Recentele revolte din suburbiile populate de imigranţi ale Stockholmului şi ale altor oraşe ale Suediei au avut ecou în Danemarca vecină. Politicieni danezi au întreprins măsuri menitei să preîntâmpine o posibilă explozie socială cu 'colorit etnic'. Un adevărat scandal a provocat acţiunea xenofobă a Partidului Popular Danez, care pledează pentru reducerea la minim a imigraţiei din ţări ale lumii a treia şi pentru înăsprirea cerinţelor faţă de 'străinii' care locuiesc deja în Danemarca, notează, miercuri, cotidianul rus Novîe Izvestia.

'Guvernul şi alte partide parlamentare împart cu dărnicie cetăţenia daneză. Unul dintre oamenii de pe lista de jos reprezintă un pericol pentru securitatea Danemarcei. În curând, el va deveni cetăţean danez'. Un anunţ cu acest titlu, redactat de Partidul Popular Danez, a fost publicat săptămâna trecută de o serie de cotidiene importante. Anunţul era urmat de o listă de nume şi prenume a 685 de persoane, în special originare din ţări musulmane, care urmează să primească cetăţenia daneză.

'Prin acest anunţ am decis să lansăm ample dezbateri despre cât de legitim este să oferi cetăţenie daneză unor persoane care, în opinia serviciilor de securitate (PET), reprezintă un pericol pentru ţară. Ministrul justiţiei a refuzat să ne spună numele acestei persoane şi din acest motiv suntem nevoiţi să publicăm întreaga listă a 'noilor danezi'', a explicat acţiunea preşedintele Partidului Popular Danez, Kristian Thulesen Dahl.

Două mari cotidiene din Danemarca - Politiken şi Berlingske Tidende - au refuzat să publice acest anunţ plătit, catalogându-l drept 'provocare'. 'Desigur, este neplăcut că suntem nevoiţi să acordăm cetăţenie daneză unei persoane care reprezintă un risc pentru securitatea ţării, însă acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru faptul că trăim într-o societate de drept. Nu este pentru prima dată când Partidul Popular Danez încearcă să submineze democraţia noastră', şi-a motivat Politiken refuzul de a publica anunţul.

Cu toate acestea, anunţul a împărţit ţara, constată cotidianul rus. Ziarele din Danemarca primesc scrisori atât din partea adversarilor împărţirii locuitorilor danezi în 'ai noştri' şi 'străini', cât şi din partea adepţilor 'strângerii şurubului', care se tem de islamizarea ţării. Atenţionările Partidului Popular Danez, conform cărora 'în curând danezii vor fi străini în propria ţară', găsesc în mod evident ecou la alegători. Potrivit recentelor sondaje de opinie, naţionaliştii sunt sprijiniţi de aproape 20% din populaţia ţării, subliniază Novîe Izvestia, amintind că înainte de revoltele din Suedia această cifră se situa în jurul a 17%.

Câţiva reputaţi avocaţi danezi i-au îndemnat pe oamenii care figurează pe lista menţionată să li se adreseze după ajutor în intentarea unei plângeri penale împotriva Partidului Popular. 'Partidul nostru nu se teme de cereri privind compensaţii băneşti', au reacţionat 'populiştii', care consideră că 'vântul vremurilor suflă în pupa lor'. În parte, aceştia au dreptate: în pofida faptului că alte partide parlamentare se distanţează oficial de afirmaţiile xenofobe ale naţionaliştilor, în practică şi ele sunt nevoite să utilizeze arme din arsenalul naţionalist, pentru a pleca urechea la doleanţele alegătorilor.

De exemplu, în urma revoltele violente de la Stockholm, ministrul danez pentru integrare, social-democrata Karen Hakkerup a declarat că va pleda pentru retragerea indemnizaţiei pentru copii (circa 200 de euro până la 16 ani) în cazul părinţilor ai căror copii manifestă un comportament asocial. Totodată, ministrul nu a ascuns faptul că este vorba în primul rând despre originari din ţări ale lumii a treia.

'În Danemarca a apărut proletariatul etnic. Dezvoltarea societăţii în această direcţie este periculoasă', şi-a fundamentat Karen Hakkerup punctul de vedere într-un interviu acordat Berlingske Tidende. 'Mulţi imigranţi stau închişi în apartamentele lor, cu storurile trase şi cu televizoarele deschise pe posturi de televiziune naţionale. Copiii lor lipsesc de la şcoală şi comit infracţiuni. Şi părinţii, şi copiii refuză să accepte normele de comportament ale societăţii noastre. A sosit timpul să încetăm să-i mai tratăm ca pe nişte victime. Un băiat care-şi hărţuieşte vecina şi care comite acte de vandalism nu este o victimă', a declarat Hakkerup.

Analişti locali sunt de părere că valul stârnit în Danemarca de revoltele suedeze vor obliga guvernul de la Copenhaga să îndeplinească o parte din cererile Partidului Popular Danez în vederea înăspririi atitudinii faţă de imigranţi, care reprezintă 8% din populaţia ţării. Însă, dacă este să se ţină cont de numărul de imigranţi din a doua generaţie, mulţi dintre care refuză şi acum să se considere danezi, această cifră creşte de cel puţin două ori, subliniază cotidianul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe