Protestele armene continuă în ciuda suspendării temporare a creşterii preţurilor la electricitate

Mii de armeni au lansat luni o a doua săptămână de proteste împotriva creşterii preţurilor la energia electrică, respingând o concesiune din partea guvernului de a suspenda temporar această creştere, conform Reuters.
Manifestanţii flutură steaguri armene în timpul unui miting în Erevan împotriva creşterii preţurilor la electricitate, 28 iunie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.06.2015

Mii de armeni au continuat şi în a doua săptămână protestele împotriva creşterii preţurilor la energia electrică, respingând o concesie din partea guvernului de a suspenda temporar această creştere, conform Reuters.

Guvernul a decis sâmbătă să acopere creşterea preţurilor din fondurile de stat, în loc să crească facturile clienţilor, până când este completat un audit independent al companiei furnizoare de energie electrică.

Dar mii de manifestanţi au rămas la locul de protest din apropierea palatului prezidenţial din capitala Erevan, în timp ce câteva sute s-au mutat în apropierea Pieţei Libertăţii.

“Vom rămâne aici până când cererea noastră este îndeplinită ... Creşterile la tariful pentru electricitate vor duce la creşterea tuturor celorlalte preţuri”, a declarat pentru Reuters activistul Hmayk Mkrtchyan.

Mulţimea de manifestanţi, care tinde să se micşoreze în timpul zilei, însă se măreşte din nou în cursul nopţii, a construit baricade din coşuri de gunoi şi afişează bannere şi pancarte pe care sunt scrise mesaje precum “Nu voi plăti! O veţi face voi?” sau “Nu mai jefuiţi oamenii!”

Protestele au fost paşnice începând cu marţea trecută, când poliţia a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanţilor şi a reţinut peste 200 de persoane, fără a reuşi însă să disperseze mulţimea.

Armenia, cu o populaţie de 3,2 milioane de locuitori şi cu mari probleme financiare, a fost la un moment dat o parte a Uniunii Sovietice. Micuţul stat a fost însă afectat puternic de căderea economică a Rusiei, principalul său aliat.

Autorităţile armene au decis la mijlocul lunii iunie că preţul plătit de public pentru electricitate ar trebui să crească începând cu 1 august, după ce compania de distribuţie, o filială a firmei ruseşti Inter RAO, a declarat că acea creştere este necesară datorită devalorizării monedei armene.

Oficialii ţării au susţinut că se justifică creşterea preţurilor, dar au propus un audit independent al companiei, adaugă Reuters.

Preşedintele Serj Sargsyan nu a exclus sâmbătă posibilitatea ca, în cele din urmă, compania de distribuire a electricităţii să revină înapoi statului.

La rândul său, Inter RAO a declarat luni că nu plănuieşte să îşi vândă unitatea armeană.

“Nu purtăm discuţii şi nu plănuim o vânzare”, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei ruseşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor