Grecia: proteste după ce a murit un tânăr care nu avea bilet de troleibuz

Tineri greci s-au ciocnit cu forţele de ordine vineri la Atena, protestând faţă de moartea unui tânăr pasager într-un troleibuz în timpul controlului de bilete, un deces pentru care grupurile anti-austeritate dau vina pe politicile economice dure ale guvernului.
Grecia zguduita de greve (ANGELOS TZORTZINIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.08.2013

Tineri greci s-au ciocnit cu forţele de ordine vineri la Atena, protestând faţă de moartea unui tânăr pasager într-un troleibuz în timpul controlului de bilete, deces pentru care grupurile anti-austeritate dau vina pe politicile economice dure ale guvernului, relatează Associated Press.

Violenţele au izbucnit în timp ce aproximativ 1.000 de persoane au mărşăluit prin cartierul muncitoresc Peristeri după înmormântarea tânărului, scandând sloganuri antiguvernamentale. Unii protestatari au dat foc la pubele şi au aruncat cu pietre în poliţişti, care au răspuns cu grenade paralizante şi spray cu piper.

Au fost reţinute cel puţin patru persoane, nefiindt raportaţi răniţi.

Thanassis Kanaoutis, în vârstă de 19 ani, care studia la o şcoală tehnică, a căzut din troleibuz şi a murit marţi seară când uşile vehiculului s-au deschis pe neaşteptate în urma unei altercaţii cu un controlor pentru că nu a compostat biletul. Incidentul este în curs de cercetare.

Principalul partid de opoziţie din Grecia, Coaliţia Stângii Radicale SYRIZA, a făcut legătura între această moarte şi grava criză economică din ţară, susţinând că tânărul era şomer şi a murit pentru că nu îşi putea permite să plătească tariful biletului de 1,20 euro.

SYRIZA a solicitat transport gratuit pentru şomeri, pensionari cu venituri mici şi studenţi.

Grupul anti-austeritate "Eu nu plătesc", care susţine neplata tarifelor de transport în comun, taxelor de autostradă şi facturilor de utilităţi, l-a catalogat pe tânăr ca fiind "primul luptător mort de nesupunere civilă".

Poliţia a suspendat temporar serviciile de troleibuz în Peristeri pentru a evita atacuri asupra lucrătorilor din transporturi şi a închis două staţii de metrou. Mulţi tineri au vandalizat autobuze după moartea lui Kanaoutis la Atena şi Salonic, 13 persoane fiind arestate pentru scrierea de sloganuri cu spray pe un autobuz.

Sute de protestatari au mărşăluit vineri prin Peristeri până la cimitirul local. Unii au oprit un autobuz şi au deteriorat parbrizul, scriind cu spray pe sticlă "criminali".

În anul 2008, un incident în care un adolescent a fost împuşcat mortal de un poliţist la Atena a declanşat săptămâni de revolte în întreaga ţară.

În contextul crizei economice, Grecia având datorii mari, a supravieţuit de peste trei ani cu planuri de salvare uriaşe de la partenerii europeni şi Fondul Monetar Internaţional. Pentru a putea plăti în continuare împrumuturile, Atena a redus cheltuielile şi veniturile, a mărit în mod repetat impozitele, a crescut vârsta de pensionare şi - încălcând un tabu vechi de un secol - a promis să suprime 15.000 de locuri de muncă din sectorul public până în 2015.

Reducerile au amplificat recesiunea atât de sever încât mulţi economişti o numesc depresie, şomajul atingând aproape 28% - şi cca.65% în rândul tinerilor greci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor