Proteste în masă în Mongolia. Mulţimea furioasă ia cu asalt sediul guvernului, nemulţumită de oficialii corupţi [Video]
alte articole
Mai mulţi protestatari din Mongolia au încercat să ia cu asalt sediul Guvernului, după ce în presă ar fi apărut informaţii potrivit cărora oficialii ar fi furat cantităţi mari de cărbune, informează NEXTA într-o postare pe canalul de Twitter.
Aceasta ar fi a treia zi de proteste în masă, la palatul guvernamental, şi potrivit unor surse locale, protestatarii devin "din ce în ce mai agresivi".
Drumul spre reşedinţa premierului a fost deja blocat de poliţie.
Duminică, protestatarii adunaţi la Palatul Guvernului din capitala Ulan Bator au cerut numele oficialilor care ar fi deturnat profiturile statului mongol la exportul de cărbune de 44 de trilioane de tughrik mongoli (MNT) (12,8 miliarde de dolari) în ultimii doi ani. Pomii de Crăciun din Piaţa Sukhbaatar au fost incendiaţi, iar protestatarii au blocat pentru scurt timp principalul bulevard al capitalei, Bulevardul Păcii, informează BNE Intellinews.
Demonstraţia, la care au participat zeci de persoane, a izbucnit în urma zvonurilor care ar fi fost răspândite de premier cu referire la sumele uriaşe din profiturile din cărbune care au fost furate sau deturnate către entităţi private, în loc să fie plasate în fondul guvernamental.
Protestatarii au cerut guvernului să dea socoteală pe această temă, într-un moment în care orice fel de profit ar putea ajuta ţara să negocieze dificultăţile economice cauzate de recesiunea economică globală.
Luni, 5 decembrie, membrii cabinetului au organizat o conferinţă de presă pentru a aborda aceste acuzaţii de furt în legătură cu veniturile din cărbune.
"Guvernul a discutat această problemă de trei ori. Persoane şi oficiali puternici au fost implicaţi în furtul de cărbune. Ca urmare, compania Erdenes Tavan Tolgoi a fost supusă în cele din urmă unui regim special", a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Khurelbaatar Chimed, care a lăsat să se înţeleagă că persoanele din cadrul companiei de investiţii de stat Erdenes Mongol şi din cadrul minei de cărbune de stat Erdenes Tavan Tolgoi sunt responsabile pentru veniturile presupus delapidate.
"În ceea ce priveşte furtul de cărbune, au fost iniţiate 10 dosare penale, care sunt în curs de investigare în trei tipuri de cazuri implicând contracte, transport şi căi ferate", a adăugat ministrul mongol al Dezvoltării Economice.
Khurelbaatar a identificat cinci foşti directori ai Erdenes Tavan Tolgoi ca fiind suspecţi de furt de cărbune.
Director general al Erdenes Tavan Tolgoi timp de patru ani, Gankhuyag Battulga a fost demis în octombrie, fără a se oferi nicio explicaţie pentru plecarea sa.
Presiunea asupra guvernului de a aborda problema corupţiei a crescut, consumatorii mongoli fiind supuşi în acest an la presiunea unei inflaţii cu două cifre.
La sfârşitul lunii noiembrie, oficialii au explicat planurile de a transforma Erdenes Mongol într-un fond suveran de investiţii (SWF) însărcinat cu investirea profiturilor obţinute din resursele naturale vaste de cărbune, cupru, aur şi alte minerale ale ţării.
Vă invităm să urmăriţi materialul video.