Proteste anti-Sistem în toată ţara, după tragedia din Clubul Colectiv

Mişcaţi de tragedia din clubul Colectiv şi revoltaţi de indiferenţa şi corupţia generalizată din administraţie, români din mai multe oraşe ale ţării au ieşit, marţi noapte, pe străzi.
Protest de amploare în Bucureşti în urma tragediei de la Colectiv, 03 noiembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
04.11.2015

Oameni din numeroase oraşe ale ţării au ieşit, marţi seară pe străzi, solidari cu zecile de mii de bucureşteni ieşiţi pentru a cere o schimbare profundă în Sistemul ce a permis apariţia unei tragedii precum incendiul din Colectiv. La Braşov, Ploieşti, Sibiu, Iaşi şi Constanţa au avut loc marşuri ale tăcerii şi candele au strălucit în noapte în memoria celor dispăruţi.

La Ploieşti, în jur de 1500 – 2000 de tineri s-au întâlnit, marţi seară, în centrul municipiului şi au mărşăluit până la statuia lui Mihai Viteazul, în semn de solidaritate cu victimele din Club Colectiv. Organizatorii evenimentului sunt elevi de liceu, de 15 – 17 ani.

Pentru prima dată de la revoluţia din 1989, ploieştenii s-au simţit mândri că participă la un eveniment. Ba chiar au şi spus că le dau lacrimile că nişte copii pot iniţia un astfel de marş, scrie max-media.ro.

Apogeul evenimentului a fost la steagul din Parcul Mihai Viteazul, acolo unde tinerii au afişat bannere prin care condamnau corupţia şi cereau ca autorităţile să ia măsuri, pentru ca tragedii precum cea de la Colectiv să nu se mai repete.

Cu o zi în urmă, un eveniment similar a avut loc şi la Câmpina, unde aproximativ 250 de protestatari s-au strâns în centrul oraşului, au aprins lumânări şi au depus flori, în amintirea Karinei, tânăra de 24 de ani din Campina, decedată în urma incendiului devastator, arată ploiesti1tv.ro

Conform B1 TV, evenimente similare au avut loc şi la Sibiu, Iaşi şi Constanţa, iar la Braşov, sute de oameni s-au adunat în centrul oraşului.

"E timpul să ieşim şi noi, cum a făcut toată ţara, pentru că numai aşa putem schimba ceva. Vreau să îndemn toţi tinerii din Sibiu să iasă, trebuie să schimbăm ceva, nu se mai poate aşa. Sibienii spun că nu mai pot îndura să trăiască într-o ţară coruptă”, a declarat o participantă la marşul din Sibiu.

”Mă nemulţumeşte tot ce se întâmplă în ţara asta, de la corupţie, educaţia, sănătatea. Nu, nu se mai poate aşa, am fost noi generaţia de sacrificiu, acum sunt şi copiii mei. Nu mai pot accepta!”, a adăugat un alt protestatar.

La Braşov, câteva sute de persoane au scandat "Solidaritate" şi "Jos Corupţia", cerând şi ei o schimbare. Organizaţi pe Facebook, tinerii au parcurs un traseu care a plecat din Piaţa Sfatului, strada Republicii până la sediul Operei, după care au revenit în punctul zero al Braşovului.

Protestatarii au scandat: „Solidaritate”, „Jos corupţii”, „Demisia! Demisia!” (primarului de sector şi a lui Gabriel Oprea), „Piedone nu uita, te aşteaptă DNA!”.

„Am ieşit în calitate de simplu cetăţean să protestez pentru maniera în care suntem trataţi de vicepremierul Oprea şi indiferenţa administraţiei Piedone după incendiul oribil de la Colectiv. A fost o manifestaţie paşnica, civilizată, s-au aprins lumânări în amintirea celor decedaţi la Colectiv şi a poliţistului mort în misiune, am ţinut un moment de reculegere în faţa prefecturii Braşov, după care am plecat într-un marş spre Piaţa Sfatului. S-a scandat „Demisia Piedone, Oprea şi Ponta”, „corupţia ucide!” şi s-a intonat imnul national. Numărul protestatarilor a variat între 300 şi 700-800, multă lume ni s-a alăturat spontan. Vom continua protestele şi în zilele următoare”, a declarat un protestatar pentru newsbv.ro.

Şi la Constanţa , peste o sută de tineri au pornit într-un marş pe străzile oraşului. Oamenii au scandat şi aici împotriva primarului Sectorului 4 al Capitalei iar în capitala Moldovei, Iaşi, în jur de 2.500 de persoane, printre care studenţi, au mărşăluit prin oraş, până după oră 01.30.

Oamenii s-au adunaţi, iniţial, în Piaţa Unirii din Iaşi după care s-au îndreptat către complexul studenţesc Tudor Vladimirescu, iar pe traseu numărul protestatarilor a crescut constant, ajungând la un moment dat la o mie. Ulterior, câteva sute de studenţi s-au alăturat manifestanţilor, astfel că după miezul nopţii, potrivit jandarmilor, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.500, relatează ziaruldeiasi.ro.

Coloana manifestanţilor s-a îndreptat apoi din nou către centrul oraşului, iar în Piaţa Unirii s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul bucureştean Colectiv.

Circulaţia rutieră a fost blocată pe mai multe artere din oraş, în condiţiile în care lungimea coloanei a atins câteva sute de metri.

"Ne-au sfidat în permanenţă cei care sunt la putere. A ajuns cuţitul la os, e momentul să reacţionăm. E prea mult, iar tragedia de la clubul din Bucureşti a umplut paharul răbdării. Nu vrem să plecăm din ţară din cauza hoţilor care ne conduc", a spus un participant la protestul de la Iaşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor