Protestatarii din China prădează o clădire oficială, stopând un proiect industrial
Zeci de mii de locuitori ai unui orăşel din China au trecut de blocada poliţiei şi au descins într-o clădirea guvernamentală la data de 28 iulie, în primă fază prinzându-l pe primar şi dezbrăcându-l, în tentativa de a stopa un proiect industrial.
Locuitorii oraşului Qidong au fost iritaţi din cauza planurilor de a deversa ape reziduale într-un estuar din apropierea oraşului, pentru un producător japonez de hârtie. Au afirmat că sute de tone de substanţe poluante, odată eliberate în mediu, ar fi ameninţat maricultura oraşului Qidong.
Mulţimea a început să se contureze lângă clădirea autorităţilor municipale din Qidong, în jurul orei 6 a.m. ora locală, la data de 28 iulie, judecând după ora postării ce a ajuns pe Sina Weibo, versiunea chinezească a Twitter-ului. La ora 6:18 a.m., protestatarii luaseră cu asalt blocada impusă de poliţie, dărâmaseră poarta şi năvăliseră în clădirea autorităţilor.
Fotografiile arată cum localnicii prădau clădirea, scoţând documentele şi bunuri de lux pe care le-au găsit. La un moment dat, mii de oameni dădeau buzna în interiorul clădirii, în timp ce un fotograf îl înfăţişa pe primar, fără cămaşă, în timp ce era dus rapid de către poliţie. Protestatarii încercaseră sa îl determine să poarte un tricou cu mesaje împotriva poluării.
O fotografie înfăţişează o femeie stând pe un birou din clădirea autorităţilor, vărsând un mare bidon cu apă pe obiectele de pe birou. Alte instantanee arată mormane de documente şi obiecte personale luate ca pradă, aparţinând lucrătorilor oficiului. Qidong este un oraş provincial de aproximativ 1,1 milioane de locuitori din cadrul municipalităţii Nantong a provinciei Jiangsu din estul Chinei.
Aproximativ 1000 de poliţişti şi angajaţi ai forţelor armate au ajuns la scurt timp după incursiunea iniţială, şi i-au înconjurat pe localnici. Nu au recurs la gaz lacrimogen sau la atacuri violente, după cum deseori este cazul când protestele în masă sunt suprimate în China.
La mai puţin de 5 ore în urma insurgenţei, protestatarii au ieşit victorioşi. La ora 10:55 a.m., postarea de pe Weibo făcută de către poliţie afirma: „Autorităţile din Nantong au decis că „Proiectul Apelor Menajere din Nantong” să fie anulat definitiv!”
Mai mult de 10.000 de liceeni şi studenţi din Qidong au folosit aplicaţii media, precum serviciul popular QQ, pentru a organiza protestul şi marşul, conform Centrului pentru Drepturile Omului şi Democraţie din Hong Kong.
Un locuitor, care s-a identificat drept dl. Chen, a spus reporterului Epoch Times că protestul a arătat o puternică participare din rândul liceenilor şi studenţilor. „Tinerii au fost chiar în prima linie, ” a afirmat.
Protestul fusese anunţat cu cel puţin o săptămână înainte, şi i s-a făcut publicitate prin postere inteligent realizate. Dl. Chen a spus că funcţionarii locali au exercitat presiuni asupra oamenilor, ca să nu protesteze, cerând fabricilor să aibă program în timpul weekendului şi punându-i pe locuitori să semneze înţelegeri conform cărora nu vor ieşi în stradă. „Guvernul a mai ameninţat şi părinţii studenţilor: „Dacă vreţi copiii dvs. să meargă la facultate şi să aibă un loc de muncă, fiţi atenţi,” a spus dl. Chen. „Apoi, au blocat informaţiile privind protestul, difuzate pe Internet.””
De asemenea, autorităţile au bătut un jurnalist de la Asahi Shimbun, un important ziar japonez, conform unui articol pe care cotidianul l-a publicat online.
În ciuda abţinerii iniţiale de la acte brutale, poliţia a început să folosească violenţă în timpul după-amiezii, după ce au sosit întăriri din regiunile învecinate. Apoi au apărut mărturii despre răniri şi cel puţin o moarte neconfirmată.
Dl. Bai, locuitor din Qidong, a comunicat unui reporter Epoch Times că: „Astăzi, în jurul amiezii, un mare număr de membri ai forţelor speciale din Suzhou, Wuxi şi din alte locuri a sosit în Qidong, după care au început să lovească în cetăţenii de pe şoselele Huayuan şi Changjiang. O studentă de 18 ani a fost bătută până la moarte, iar alt student a fost rănit grav, pentru că mai apoi să moară la spital.”
Dna. Huang, altă locuitoare a oraşului, a indicat faptul că poliţia din Qidong „ nu îndrăzneşte ” să lovească localnicii, însă cei din Nantong, care se află în apropiere, au fost brutali.
„Localnicii au fost foarte agitaţi în timpul după-amiezii; unii studenţi au fost bătuţi, aşa că atmosfera nu s-a calmat. Câţiva oameni au fost arestaţi. Am auzit că un student de 18 ani a murit la scurt timp după ce a fost dus de urgenţă la spital.”
Unii protestatari s-au regrupat pentru un protest de după-amiază, însă proiectul fusese deja anulat. Localnicii sunt acum îngrijoraţi de posibile represalii violente.