Protejarea naturii: farfurii de unică folosinţă create din frunzele copacilor

În Tailanda, s-au realizat farfurii de unică folosinţă confecţionate din frunzele arborilor. Ele le-ar putea înlocui pe cele din spumă de polistiren, fără să se piardă din calitate, dându-le aceeaşi utilizare.
În Tailanda, s-au realizat farfurii de unică folosinţă confecţionate din frunzele arborilor. Ele le-ar putea înlocui pe cele din spumă de polistiren, fără să se piardă din calitate, dându-le aceeaşi utilizare. (Foto: Ecoinventos)

Deşeurile din plastic reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări asupra mediului. Utilizarea acestora fără discernământ şi reciclarea neeconomică, fac din plastic unul dintre cei mai letali poluanţi ai planetei noastre.

Îngrijoraţi de numărul mare de ustensile de unică folosinţă din spumă de polistiren utilizate pentru servirea alimentelor, un grup de cercetători din cadrul Universităţii din Naresuan, Tailanda, au realizat farfurii de unică folosinţă confecţionate din frunzele arborilor. Ele le-ar putea înlocui pe cele din spumă de polistiren, fără să se piardă din calitate, dându-le aceeaşi utilizare.

Invenţii ca aceasta au devenit o necesitate în combaterea poluării cu materiale plastice

Într-un interviu cu presa locală, oamenii de ştiinţă au explicat cum s-a ajuns la modelul ideal. Aceştia au explicat că au fost multe încercări şi multe erori până când au descoperit materialul ideal. Frunzele ideale pentru realizarea acestor ustensile ecologice provin de la trei tipuri de arbori: Petchara Chaowarat, Tectona grandis şi Ficus benghalensis, iar recoltarea frunzelor nu dăunează plantelor.

Detaliile procesului nu au fost publicate, se cunoaşte doar faptul că farfuriile sunt realizate numai cu materiale naturale. În loc de lac, de exemplu, oamenii de ştiinţă folosesc amidon pentru a le da mai multă substanţă şi strălucire acestor ustensile.

În timpul fabricaţiei, frunzele se păstrează aproape intacte, li se dă doar forma ustensilelor. Mai mult, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu spuma de polistiren, acestea sunt biodegradabile, se descompun oriunde, de preferinţă acolo unde există vegetaţie. Descompunerea nu afectează în mod negativ solul sau alte organisme.

Cercetătorii afirmă că rezistenţa noului material este echivalentă cu cea a altor materiale plastice de unică folosinţă. Ustensilele pot fi folosite atât pentru alimentele solide cât şi lichide, calde sau reci.

Sitintip Tantanee, profesor universitar şi membru al echipei de ingineri care a creat acest produs, explică faptul că intenţia este aceea de a lucra cu autorităţile municipale pentru a schimba, chiar din această lună, farfuriile din plastic cu cele din frunze, la evenimentele oficiale. Vor fi testate astfel în mod public utilitatea şi buna funcţionalitate a acestui nou material.

Surse: EcoInventos, CicloVivo

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură