Avertisment pentru cumparaturile de sarbatori: raportul NYPIRG dezvaluie jucarii toxice
NEW YORK - New York Public Interest Research Group (NYPIRG), o organizatie de cercetare condusa de studenti, si-a publicat marti, 23 noiembrie, cel de-al 25-lea raport anual “Probleme in Lumea Jucariilor”, listand jucariile care ar putea contine chimicale toxice sau care prezinta pericole pentru inecare (prin inghitirea unor componente ale jucariilor).
La o conferinta de presa sustinuta la biroul NYPIRG din Manhattanul inferior, reprezentatii organizatiei au demonstrat ca unele jucarii nu respecta regulamentele americane. Majoritatea jucariilor contin o rata ridicata de ftalati — chimicale adaugate pentru a creste durabilitatea produsului.
In 2008, presedintele Bush a semnat Actul pentru Imbunatatirea Sigurantei Consumatorilor de Produse, care a interzis produsele pentru copii ce contin peste 0,1% din 3 tipuri de ftalati numiti DEHP, DBP si BBP, in timp ce produsele pentru copii ce contin orice procentaj ai ftalatilor DINP, DIDP si DnOP sunt complet interzise pentru comercializare.
NYPIRG, prin testari in laborator, a descoperit un numar de jucarii care nu respecta regulamentele americane. Unele dintre jucarii contin concentratii de ftalati de 5 pana la 30%. In plus, NYPIRG a demonstrat cum un set de trenulete de jucarie, care include un carlig din lemn, prezinta riscul unui incident de inecare pentru copilasi, desi produsul respecta standardele guvernamentale.
Conform NYPIRG, setul de trenulete si alte modele similare inca se afla pe rafturile magazinelor Kmarts, Toys-R-Us din Manhattan, Brooklyn, si magazinele Target din Bronx, Brooklyn si Queens. S-a aratat in urma unor testari ca unele dintre aceste jucarii sunt contaminate cu plumb, a carui utilizare in jucarii a fost de asemenea restrictionata cu 2 ani in urma.
“Noi dorim ca jucariile copiilor sa fie sigure. Intre timp, cerem Congresului sa mentina lupta impotriva jucariilor toxice”, a declarat Megan Ahearn de la NYPIRG.
“Dar sunt inca multe de facut, in special cand vine vorba de reducerea pericolelor pentru inecare si reglementarea a zeci de mii de chimicale care se afla in jucariile cu care copiii nostri se joaca in fiecare zi”, a adaugat Ahearn.
Ea a sugerat ca parintii sa acorde atentie listelor cu jucariile ce contin chimicale inainte de cumparare, deoarece producatorilor li se cere sa le includa in ambalaj. Daca exista dubii, consumatorii ar trebui sa contacteze direct producatorii. Parintii care considera ca copiii lor au fost afectati de jucariile toxice ar trebui sa raporteze incidentul Comisiei pentru Siguranta Consumatorilor de Produse (CSCP) din cadrul guvernului federal.
Conform CSCP, ranirile legate de jucarii au cauzat 12 decese anul trecut in SUA. Totusi, Asociatia Industriei Jucariilor, o asociatie comerciala nonprofit pentru producatorii si importatorii de jucarii, a declarat intr-un comunicat de presa ca rata fatalitatii a scazut cu 50% din 2008 pana in 2009, si ca peste jumatate dintre victimele anului 2009 nu au fost cauzate de folosirea jucariilor toxice ci au fost o urmare a alunecarii sau caderii din masinutele pentru copii.
Zachary Miller, tatal unei fetite de 2 ani, a declarat ca parintii sunt de obicei inconstienti de problemele potentiale prezentate de jucarii in momentul cumpararii lor. “Cand ea plange, trebuie sa o primeasca [jucaria]. Ea are doar 2 ani”, a declarat Miller, care a cumparat un rucsacel mic violet care ar putea contine ftalati toxici. “Uneori ea saruta rucsacelul. Doar dupa ce i-am cumparat un rucsacel mai frumos ea a incetat sa il mai foloseasca pe celalalt.”
Este important ca parintii care cumpara jucarii sa ia niste masuri de precautie, una dintre ele fiind aceea de a se informa in privinta produsului ce doresc sa il cumpere. Daca NYPIRG a raportat existenta unor nereguli in comercializarea jucariilor in SUA, acest lucru nu inseamna ca situatia exista doar acolo.
Este foarte posibil ca magazinele din Romania sa comercializeze astfel de produse. Tinand cont de curentul globalizarii actuale, un produs defect si periculos pentru sanatatea clientilor nu mai este la fel de restrictionat in comercializarea sa ca in trecut.
Asadar, atentie la jucariile pe care le cumparati pentru copiii dumneavoastra!