Proprietarii de păduri şi "mobiliştii" acuză Romsilva că împinge industria lemnului în faliment (Video)

Industria lemnului este pusă în pericol de Romsilva, care a triplat preţurile la licitaţiile pentru masa lemnoasă, susţin reprezentanţii industriilor de profil.
Conferinţă de presă "Criza Sectorului Forestier" (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
13.01.2016
Se încarcă player-ul...

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă acuză Romsilva că a generat o adevărată criză în industria lemnului stabilind, în mod arbitrar, preţuri mult prea mari pentru masa lemnoasă.

An de an, Regia Naţională a Pădurilor, ROMSILVA, organizează licitaţii prin care este oferită la vânzare masa lemnoasă pentru producţia anului următor. În decembrie 2015 însă, din 4,31 milioane de metri cubi scoşi la vânzare de regie, s-au vândut doar 227.000 mc, respectiv 5% din volumul scos la vânzare. Motivul? Faptul că Romsilva a crescut preţurile de pornire la licitaţii cu 300% , acuză reprezentanţii Federaţiei Proprietarilor de Păduri din România Nostra Silva şi a Asociaţiei Proprietarilor de Mobilă.

Potrivit acestora, în prezent, România are printre cele mai mari preţuri la achiziţia pe buştean din lume şi aceasta a generat o criză de competitivitate a întregii industrii de prelucrarea a lemnului şi blocarea întregului sector de exploatare a masei lemnoase, a prelucrării lemnului şi industriei mobilei, sectoare care dau de muncă unui număr 130.000 de români.

"Când credeam că este momentul să vorbim despre o strategie în domeniul pădurilor care să permită dezvoltarea acestei întregi ramuri industriale, când avem un nou Cod Silvic şi principii de valorificare a masei lemnoase, ne-am trezit brusc într-o criză artificială şi absurdă cauzată de modul în care o regie a statului, Regia Naţională a Pădurilor — Romsilva, înţelege să valorifice această resursă foarte importantă, regenerabilă, care este masa lemnoasă", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Nostra Silva, acuzând creşterea preţurilor la licitaţia de masă lemnoasă pe picior.

Potrivit lui Tobescu, Romsilva a ales să abuzeze de poziţia dominantă şi a stabilit preţuri de referinţă obligatorii care vor duce la un blocaj în industria de resort.

"Întregul sector este blocat de refuzul Romsilva de a constata că aceste preţuri sunt prea mari şi de refuzul ministerului de a sesiza această situaţie şi să facă demersurile legislative, în speţă, modificarea hotărârii de guvern care în acest moment blochează evoluţia din sector", a mai acuzat Tobescu.

Preşedintele Nostra Silva a mai afirmat că România - ţara din care, reamintim, potrivit Greenpeace, dispar 3 ha de pădure pe oră - are în continuare foarte multă masă lemnoasă şi se taie puţin faţă de cât permit resursele:

"Anul trecut am avut rezultate ale inventarului forestier naţional care arată că domeniul pădurilor a trecut această perioadă de tranziţie cu pierderi cauzate de tăierile ilegale, dar aş reaminti faptul că în concluziile acestui inventar forestier naţional, starea pădurilor este bună, avem un volum uriaş de masă lemnoasă pe picior, 2,2 miliarde metri cubi, creşterea pădurilor este către 50 de milioane de metri cubi din care exploatăm legal 18 - 19 milioane de metri cubi. Chiar dacă considerăm şi tăierile ilegale, încă tăiem puţin faţă de posibilitatea şi resursele pe care ni le oferă pădurile României", a susţinut Tobescu.

Şeful Romsilva a mai precizat că Asociaţia Producătorilor de Mobilă şi Asociaţia Forestierilor au sesizat Consiliul Concurenţei pentru abuzul de poziţie dominantă al RNP-Romsilva prin preţurile de pornire la licitaţie iar Nostra Silva a depus plângere prealabilă pentru a contesta în contencios administrativ regulamentul în baza căruia au fost organizate licitaţiile.

La rândul său, Aurica Sereny, preşedinte al Asociaţiei producătorilor de Mobilă, a apreciat că aceasta este cea mai gravă situaţie cu care se confruntă producătorii de mobilă în ultimii 25 de ani.

"Este cea mai gravă situaţie din ultimii 25 de ani. Anul trecut, ne-am bucurat toţi "mobiliştii" când Parlamentul a adoptat Codul Silvic care a stabilit dreptul de preemţiune al producătorilor de mobilă la achiziţia de masă lemnoasă fasonată din pădurile proprietate a statului. Din păcate, la Ministerul Mediului s-a constituit un colectiv pentru elaborarea Regulamentului de vânzare a masei lemnoase şi pentru celelalte acte normative subsecvente, regulamentul a apărut într-o formă total neadecvată, în data de 5 noiembrie, în ziua când premierul Ponta şi-a dat demisia. Ultima variantă a acestui Regulament nu a fost discutată cu noi, cu mobiliştii. Asta a făcut ca Romsilva să stabilească preţuri de pornire pentru masa lemnoasă la licitaţiile ce urmau să aibă loc în luna decembrie pornind de la preţurile de adjudecare, şi nu de la preţurile de pornire din anul anterior care să fie corectate cu rata inflaţiei care a fost negativă. Preţurile de pornire sunt de la preţurile pieţei, dar nu pot fi corectate decât în sus", a declarat Sereny.

Aceasta a mai susţinut că pe plan internaţional preţurile la materii prime au scăzut foarte mult şi doar în România preţurile cresc:

"Dvs ştiţi că pe plan internaţional preţurile la materii prime au scăzut foarte mult, cheresteaua de răşinoase se vinde în ţările arabe la jumătate de preţ faţă de anul anterior. Numai la noi preţurile cresc de au ajuns să depăşească preţurile la nivel mondial. Rata profitabilităţii în industria mobilei a fost în 2014, în medie, de 2, 15%. Având în vedere creşterea salariului minim, creşterile de preţ, s-a ajuns la această situaţie. În situaţia actuală firmele nu pot să suporte creşterea costurilor", a explicat Sereny.

Dacă nu se modifică imediat Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, criza lemnului urmează să se adâncească şi să afecteze grav un sector cu peste 130.000 de angajaţi.

"În România, preţul la masa lemnoasă depăşeşte cu mult preţul mondial. Dacă nu se modifică Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, criza se va adânci. Sunt comenzi la export. Este nevoie de sprijinul autorităţilor şi să respecte chiar legea care s-a votat în Parlament", a adăugat ea.

În consecinţă, reprezentanţii industriei de profil cer modificarea de urgenţă a HG 924/2015 şi reprogramarea licitaţiilor principale cu preţuri de pornire mai mici "înainte de a se ajunge la tensiuni sociale şi pierderi economice irecuperabile pentru agenţii economici."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor