Promo-LEX solicită asistenţă medicală şi eliberarea din detenţie a activistului condamnat de Tiraspol pentru criticarea invaziei ruse în Ucraina

Nu se cunoaşte care este starea de sănătate a acestuia în prezent, deoarece accesul rudelor este respins. Se cunoaşte doar faptul că deţinutul şi-ar fi tăiat venele fiind în detenţie solitară, scrie Promo-LEX.
Victor Pleşcanov, activist condamnat de Tiraspol pentru crtiticarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei (Promo-LEX)
Maria Maevschi
29.11.2022

La finele săptămânii trecute, la două luni de la condamnarea pentru criticile aduse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, pe o reţea de socializare au apărut informaţii cu privire la tentativa de suicid a lui Victor Pleşcanov, a anunţat organizaţia non-guvernamentală Promo-LEX.

Ulterior informaţia a fost confirmată din mai multe surse credibile.

Nu se cunoaşte care este starea de sănătate a acestuia în prezent, deoarece nu este permis accesul rudelor. Se cunoaşte doar faptul că deţinutul şi-ar fi tăiat venele fiind în detenţie solitară. În contextul celor menţionate şi a îngrijorărilor rudelor privind situaţia gravă în care s-ar afla Victor Pleşcanov în aceste momente, Promo-LEX solicită autorităţilor constituţionale şi misiunilor diplomatice:

- acţiuni urgente pentru elucidarea situaţiei medicale a lui Victor Pleşcanov şi a condiţiilor în care acesta este deţinut;

- obţinerea accesului necondiţionat al unui medic independent;

- continuarea eforturilor pentru eliberarea din detenţia arbitrară a lui Victor Pleşcanov;

- informarea opiniei publice despre măsurile luate pe acest caz.

Potrivit sursei citate, Victor Pleşcanov este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut permanent un discurs şi o poziţie critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană.

Odată cu invazia rusă în Ucraina la 24 februarie 2022, Victor Pleşcanov a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană, arborând chiar şi un drapel al Ucrainei la balconul casei sale.

Astfel, la data de 10 iunie 2022, acesta a fost privat de libertate contravenţional pentru 5 zile pentru ”huliganism”. Motivul ”condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de confecţii din oraşul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon şi ar fi insultat aşa-numitul minister al securităţii de stat de la Tiraspol.

În timpul privării de libertate, domiciliul acestuia a fost percheziţionat de structurile locale de securitate, fiind ridicate ilegal mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal. Soţia acestuia a fost informată verbal că în privinţa lui Victor este pornită o „cauză penală” pentru „incitare la extremism” prin intermediul internetului şi mass-media.

Ulterior însă, la 15 iunie, Victor nu a mai fost eliberat din detenţie. Soţia acestuia a aflat că în privinţa lui a fost aplicată o altă măsură - „arestul preventiv”, care a fost prelungit.

La 26 septembrie 2022, într-o şedinţă închisă, „judecătoria oraşului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleşcanov la 3 ani şi 2 luni privaţiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Pedeapsa dată urmează s-o execute în regim colonie – închisoare cu regim deschis de executare a pedepsei.

Până în prezent, Victor este deţinut în aşa-numitul Izolator de detenţie preventivă nr. 3 din oraşul Tiraspol. Pentru că ar fi refuzat munca în detenţie, la 23/24 noiembrie 2022, Victor Pleşcanov a fost transferat pentru 15 zile în izolatorul disciplinar din cadrul închisorii, aflat la subsolul instituţiei. În locul în care este deţinut în prezent, condiţiile sunt mai proaste, iar persoanele sunt deţinute solitar în condiţii inumane şi degradante, notează experţii în drepturile omului.

În ciuda eforturilor depuse, la aproape 4 luni de la privarea de libertate, soţia acestuia nu are acces la materialele cauzei inclusiv de la aşa-numitul avocat delegat, actele cauzei fiind considerate secrete, a specificat Promo-LEX.

În luna iunie, autorităţile constituţionale de la Chişinău au cerut Tiraspolului să înceteze persecutarea şi intimidarea lui Victor Pleşcanov. Aparent, această reacţie nu a fost suficientă.

Cu părere de rău, constată Promo-LEX, cazurile de „condamnare” ale locuitorilor din stânga Nistrului pentru fapte de „incitare la extremism” sau alte fapte similare au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-şi apere drepturile.

Aceste persecuţii au fost legalizate de către aşa-numitul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski odată cu aprobarea în martie 2020 a „Strategiei de combatere a extremismului în regiunea transnistreană”, au notat experţii în drepturile omului.

În acest context, Asociaţia Promo-LEX reiterează apelurile anterioare şi solicită repetat implicarea plenară a autorităţilor Republicii Moldova, dar şi a organizaţiilor internaţionale şi misiunilor diplomatice pentru a monitoriza atent situaţia libertăţii de exprimare în regiunea transnistreană. Totodată, solicită eforturi prompte pentru eliberarea necondiţionată a lui Victor Pleşcanov, şi aplicarea măsurilor de protecţie în privinţa familiei acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor