Promo-LEX: Raport de monitorizare a alegerilor locale din 20 mai. Mai multe încălcări decât aprecieri

Pe lângă încălcările semnalate de Misiunea de Observare Promo-LEX în cadrul monitorizării alegerilor locale din 20 mai curent se numără oferirea de cadouri în perioada electorală, utilizarea resurselor administrative, încălcarea legislaţiei privind raportarea financiară etc.
Pavel Postică, directorul programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul Promo-LEX (Promo-LEX)
Maria Maevschi
19.04.2018

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a lansat joi, 19 aprilie, primul raport de monitorizare a alegerilor locale din 20 mai 2018. Deşi Promo-LEX apreciază efortul autorităţilor electorale în organizarea alegerilor şi implementarea unor recomandări formulate de către misiunile anterioare de observare a alegerilor, în acelaşi timp semnalează mai multe încălcări, în special, cazuri de obstrucţionare a activităţii observatorilor Promo-LEX, oferire de cadouri în perioada electorală şi de utilizare a resurselor administrative, încălcări ale legislaţiei privind raportarea financiară.

Cu toate că alegerile locale din 20 mai se vor desfăşura în mai multe localităţi din ţară, din totalul de 89 de activităţi constatate, toate s-au desfăşurat în municipiile Chişinău (73) şi Bălţi (16). ”Cele mai întâlnite activităţi au fost: promovare prin intermediul corturilor (32), distribuire de materiale cu un conţinut electoral (21) şi întâlniri cu alegătorii (12) etc. Activităţile au vizat, în special: Ion Ceban/PSRM (43), S. Radu (18) şi Andrei Năstase/PPPDA (10)”, se arată în raportul Promo-LEX.

În contextul activităţilor de promovare electorală au fost identificate cel puţin două situaţii ce pot fi calificate drept utilizarea abuzivă a resurselor administrative, în cazul colectării semnăturilor de susţinere a candidatului Silvia Radu şi în campania de promovare a candidatului PD din comuna Voloviţa. De asemenea, observatorii Promo-LEX au raportat alte cel puţin două cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală, în ambele fiind implicat candidatul desemnat de PSRM pentru funcţia de primar al mun. Bălţi şi Fundaţia de binefacere a Primei Doamne „Din Suflet”.

Cât despre finanţarea campaniei electorale, cel puţin 478.890 lei au fost deja cheltuiţi pentru activităţi cu tentă electorală efectuate de potenţialii candidaţi înainte de înregistrarea acestora, conform estimărilor Promo-LEX. Mai mult decât atât, Promo-LEX a constatat că după înregistrarea în calitate de candidaţi în alegeri, cel puţin 2 dintre aceştia, Ion Ceban de la PSRM şi Reghina Apostolova, de la Partidul Sor, au efectuat cheltuieli pentru activităţi electorale estimate la 160.441 lei.

Promo-LEX a mai semnalat că nici un concurent electoral nu şi-a deschis cont “Fond electoral”, prezumând încălcarea legislaţiei prin efectuarea cheltuielilor în afara contului “Fond electoral”. ”Către 17 aprilie 2018 Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a publicat niciun raport financiar al concurenţilor electorali. CEC are obligaţia de a publica rapoartele financiare în termen de 48 de ore din momentul recepţionării acestora”, au comunicat observatorii Promo-LEX.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, experţii au specificat că sunt trataţi în mod inechitabil, reiterând necesitatea de a obliga, după exemplul alegerilor prezidenţiale, pe toţi candidaţii pentru funcţia de primar să prezinte semnături în susţinerea lor, şi nu doar pe cei independenţi.

În exerciţiul său de monitorizare a alegerilor locale din 20 mai 2018, Promo-LEX a observat în mesajele concurenţilor electorali cazuri de discurs instigator la ură, sexist şi instigare la discriminare, precum şi alte forme de intoleranţă manifestate public. ”Potrivit Promo-LEX candidatul PSRM Ion Ceban a făcut uz de discurs instigator la ură. De cealaltă parte, candidatul desemnat de PPPDA, Andrei Năstase, a fost vizat de cel puţin două ori în mesaje sexiste, instigatoare la discriminare şi violenţă”, se mai arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor