O pagină Facebook asociată cu Dodon instigă la ură şi violenţă împotriva unioniştilor. Promo-LEX cere investigaţii prompte

Pagina ”Unionizmul Trece Patria Ramîne” se asociază cu Dodon, care apare pe fotografia de pe copertă. Timp de două zile acesta nu a ieşit cu nicio reacţie prin care s-ar distanţa de mesajele periculoase, afirmă Promo-LEX.
Copii din R. Moldova arborând tricolorul României
Copii din R. Moldova arborând tricolorul României (facebook.com)

Promo-LEX cere Procuraturii Generale a Republicii Moldova să investigheze acţiunile de aţâţare a vrajbei şi de dezbinare naţională referitoare la publicarea recentă pe pagina de Facebook ”Unionizmul Trece Patria Ramîne” a mesajelor care instigă la ură şi violenţă împotriva unioniştilor.

Astfel, pe data de 9 aprilie 2018, pe pagina menţionată a fost publicată o postare care conţine o imagine simbolică cu o persoană care atârnă pe un ştreang şi pe care este plasată inscripţia ”UNIREA”. Imaginea este însoţită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia acelaşi lucru – spânzurătoarea – îi aşteaptă pe ”fasciştii unionişti” după alegerile parlamentare.

Promo-LEX consideră îngrijorător şi faptul că pagina ”Unionizmul Trece Patria Ramîne” se asociază cu preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, care apare pe fotografia de pe copertă. Timp de două zile şeful statului nu a avut nicio reacţie prin care s-ar distanţa de aceste mesaje şi îndemnuri.

De menţionat că recent în Chişinău au fost plasate mai multe billboard-uri cu semnătura acestuia, utilizându-se acelaşi mesaj ”Unionismul trece, Patria rămâne”, de aceea Promo-LEX solicită preşedintelui Dodon să se disocieze de mesajele nocive care îndeamnă la violenţă şi să intervină cu o poziţie oficială în calitate de garant al statului de drept şi al respectării drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor R. Moldova.

”Postarea a generat peste 700 de reacţii şi peste 190 de distribuiri, fapt care denotă o răspândire largă a mesajelor care instigă la ură. În acelaşi timp, postarea a produs şi un efect dublu de răspândire a urii în spaţiul public, provocând simpatizanţii ”Unionismului” la reacţii dure, care la rândul lor, de asemenea, instigă la discriminare şi violenţă împotriva etnicilor ruşi şi vorbitorilor de limbă rusă”, se mai arată într-un comunicat al asociaţiei.

Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco atenţionează că astfel de mesaje publice sunt deosebit de periculoase, în contextul în care R.Moldova este un stat multinaţional, iar disensiunile legate de opiniile geo-politice şi apartenenţa naţională generează ură şi dezbinare între oameni. Mai mult, retorica care incită la ură constituie o infracţiune, organele de drept urmând să intervină prompt pentru a nu admite agravarea situaţiei sau chiar eventuale acţiuni de violenţă.

În concluzie, Promo-LEX solicită tuturor actorilor şi figurilor politice dar şi utilizatorilor reţelelor de socializare să se abţină de la mesaje care instigă la ură şi discriminare şi să nu contribuie la amplificarea disensiunilor sociale în spaţiul public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe