Promo-LEX: Oleg Horjan nu poate fi deţinut în penitenciar doar pentru organizarea la Tiraspol a unui protest paşnic

Oleg Horjan, preşedinte al unui partid de opoziţie din Transnistria, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru organizarea în iunie 2018 a unei întruniri, calificate drept „acţiuni violente împotriva unei persoane publice”.
Centrul oraşului Tiraspol în timpul unei sărbători (novostipmr.com)
Ştefan Sârbu
23.01.2019

Asociaţia Promo-LEX solicită guvernelor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, precum şi instituţiilor internaţionale abilitate să monitorizeze situaţia respectării dreptului la libera exprimare şi întrunire şi cere eliberarea din detenţie a persoanelor deţinute la Tiraspol doar pentru că au încercat să organizeze şi au participat la un protest paşnic.

Astfel, asociaţia reaminteşte că la 2 iunie 2018, la Tiraspol, a avut loc o întrunire paşnică, iar majoritatea participanţilor la protest erau persoane în vârstă. A doua zi, reprezentanţii miliţiei din regiune au reţinut 15 persoane, iar la 4 iunie 2018 aşa-zisele judecătorii din Transnistria au sancţionat participanţii cu amendă şi arest administrativ de până la 15 zile pentru ilegalitatea întrunirii publice.

Cu toate acestea, Promo-LEX atenţionează că în detenţie rămâne încă organizatorul întrunirii, Oleg Horjan, care este şi preşedintele unui partid de opoziţie din regiunea transnistreană deoarece presupusele instanţe de judecată din regiune i-au aplicat acestuia o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 4 ani şi 6 luni, pentru presupusa infracţiune de „acţiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”.

„În prezent, Oleg Horjan este deţinut în penitenciarul Hlinaia, în condiţii care sunt calificate drept inumane şi degradante existând riscul ca situaţia acestuia să fie înrăutăţită din cauza conflictului dintre acesta şi conducerea aşa-numitului minister al afacerilor interne de la Tiraspol”, se arată într-o declaraţie a Asociaţiei de Drepturile Omului.

Promo-LEX a precizar că libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, la fel ca multe alte drepturi şi libertăţi fundamentale sunt încălcate de către administraţia de facto de la Tiraspol. „Exprimăm îngrijorarea privind suprimarea spaţiului pentru expunerea publică a opiniilor, precum şi limitarea drepturilor la întrunirile paşnice în regiunea transnistreană.”

Mai mult, având în vedere că violările admise nu au fost remediate la nivel naţional, un grup de persoane participante la protestul de la Tiraspol au depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care recent a înregistrat plângerea şi urmează să o examineze în viitorul apropiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor