Proiectul de lege pentru Roşia Montană a fost respins
alte articole
După lungi săptămâni de proteste stradale împotriva distrugerii şi vânzării Roşiei Montane, Comisia Parlamentară Specială a respins luni, 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea auriferă cu cianuri de la Roşia Montană.
Proiectul a fost respins proiectul minier cu 17 voturi şi 2 abţineri.
Aşa cum se arată în concluziile raportului, “Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale.”
Comisia a considerat că acest proiect minier nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe legate de activităţile de exploatare a resurselor minerale din România.
Pe parcursul protestelor împotriva exploatării aurului cu zeci de mii de tone de cianură, activişti, manifestanţi, diverse ONG-uri şi câteva entităţi media au criticat secretizarea anumitor documente esenţiale legate de acest proiect. În acest sens, Comisia a recomandat desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi documentelor referitoare la zăcăminte).
Într-un alt punct, raportul Comisiei a specificat că afirmaţiile fostului director al Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, sunt “extrem de grave şi trebuie investigate de către instituţiile judiciare.” Despre ce afirmaţii este vorba? Ştefan Marincea a avertizat în luna octombrie că iazul de decantare pe care Roşia Montană Gold Corporation ar dori să îl construiască la Roşia Montană este aşezat pe un sistem de falii ce permite lichidului cianurat din bazin să pătrundă în pânza freatică dacă vor avea lor chiar şi uşoare mişcări ale solului.
Tot în concluziile raportului său, Comisia consideră că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg care să fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care să permită dezvoltarea industriei miniere în România şi atragerea de investitori.