Proiectul de Investiţii şi Servicii Rurale al Băncii Mondiale a contribuit la deschiderea a 1,7 mii de întreprinderi noi

Proiectul de Investiţii şi Servicii Rurale (RISP)realizat în Moldova cu suportul financiar al Băncii Mondiale, a contribuit la deschiderea a 1,7 mii de întreprinderi noi şi crearea a 7 mii de locuri de muncă. Despre aceasta a comunicat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
Tatiana Chiriac
28.06.2013

Proiectul de Investiţii şi Servicii Rurale (RISP) realizat în Moldova cu suportul financiar al Băncii Mondiale, a contribuit la deschiderea a 1,7 mii de întreprinderi noi şi crearea a 7 mii de locuri de muncă. Despre aceasta a comunicat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Potrivit lui, numai în faza a doua a proiectului (RISP-II), producătorilor agricoli li s-au alocat peste o mie de credite, 80 % dintre care au fost acoperite de Banca Mondială. Restul 20 % au fost oferite de către băncile comerciale din Moldova. Suma totală a creditelor oferite a constituit $42 mil. "Întrucât acest proiect este o continuitate a RISP-I, a fost o mai mare posibilitate de a atrage beneficiarii. Tinerii antreprenori au început să facă afaceri nu doar în agricultură, dar şi în alte sfere de activitate", a remarcat Bumacov.

Cu privire la avantajele proiectului RISP-II, specialistul din cadrul departamentului agricultură şi mediu, Anatol Gobjila a menţionat că se oferă resurse pe termen îndelungat - pentru 5-10 ani. "Datorită acestui fapt, fermierii au putut realiza proiecte investiţionale cu un termen îndelungat. Atunci când fermierul se ocupă, de exemplu, cu viţa-de-vie, el va avea venituri abia peste 4-5 ani, iar băncile oferă credite pentru un termen de 1-2 ani", a remarcat Gobjila, transmite ”Infotag”.

Directorul oficiului pentru implementare şi monitorizare a proiectelor în agricultură, Liviu Gumovschi a comunicat că datorită acestui proiect a fost creată o reţea naţională de dezvoltare a complexului agroindustrial, care anual vine în ajutorul a 350 de mii de fermieri. Unul dintre participanţii la proiect, fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleşca a menţionat că a decis să-şi extindă aria de acoperire în afaceri şi a găsit un nou domeniu - sursele regenerabile de energie, obţinerea combustibilului din biomasă.

"Am avut nevoie de resurse, din acest considerent am luat un credit de 301 mii de euro pentru realizarea proiectului. Acum, valoarea afacerii mele este de 1 mil. de euro", a remarcat el. În cadrul conferinţei s-a menţionat că odată cu încheierea programului RISP nu s-a încheiat şi ajutorul Băncii Mondiale pentru producătorii agricoli din Moldova. Acum începe realizarea unui alt proiect - Moldova Agriculture Competitiveness Project (MACP) pentru sporirea competitivităţii sectorului agricol din Republica Moldova. Acesta a fost aprobat pe 1 mai şi va continua până în 2017. Costul total al proiectului este de $31 mil.

Al doilea Proiect de Investiţii şi Servicii Rurale a fost implementat din iulie 2006 până in iunie 2013. Bugetul total al proiectului RISP II a constituit circa $42 mil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor