Proiect: Majorarea salariilor funcţionarilor publici de la 1 iunie 2012

Epoch Times
24.03.2012

Potrivit unui proiect de lege votat deja în lectură finală de către Parlament săptămâna aceasta, salariile funcţionarilor publici vor fi majorate şi calculate în baza unei noi metodologii începând cu 1 iunie, 2012.

Astfel, salariile funcţionarilor vor fi constituite din partea fixă, salariul de funcţie, sporul pentru grad de calificare şi partea variabilă, care cuprinde sporul la salariul de funcţie pentru performanţa colectivă, şi premiul anual.

Se instituie 23 grade de salarizare pentru stabilirea salariilor de funcţie a funcţionarilor publici în raport cu sarcinile şi atribuţiile funcţiei ocupate. Iar pentru fiecare grad se stabilesc nouă trepte de salarizare pentru funcţionarii publici de conducere şi funcţionarii publici de execuţie şi cinci trepte de salarizare pentru funcţionarii publici de conducere de nivel superior. Astfel, salariul de funcţie pe treapta IX este cu 40% mai mare decât salariul de funcţie pe treapta I, iar pentru funcţionarii publici de conducere de nivel superior salariul de funcţie pe treapta V este cu 30% mai mare decât salariul de funcţie pe treapta I. Treapta I se acordă funcţionarilor publici debutanţi.

În document se mai precizează că astfel "funcţionarul public va beneficia de majorarea salariului de funcţie atât prin avansarea în funcţie şi, respectiv, în gradul de salarizare, cât şi activând în aceeaşi funcţie, prin avansarea în treptele de salarizare, în funcţie de performanţele individuale".

Totodată, proiectul de lege prevede modul de majorare a salariilor pentru funcţionarii publici care au atins treapta maximală de salarizare în gradul respectiv de salarizare. Salariul acestora va putea fi majorat cu 5% din 3 în 3 ani, dacă performanţele profesionale individuale vor fi apreciate cu calificativul „foarte bine” cel puţin de 2 ori în fiecare trei ani de referinţă.

Potrivit agenţiei ARENA, pentru implementarea noului sistem de salarizare, conform estimărilor prealabile, Guvernul va aloca 856 de milioane de lei. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în colaborare cu experţiii Băncii Mondiale, aplicând experienţa mai multor ţări europene - Estonia, Şerbia, Muntenegru şi România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor