Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 8,5% în ianuarie, la 1.467 lei

(wikipedia.org)
Epoch Times România
06.03.2012

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.467 lei în luna ianuarie, în scădere cu 137 lei (8,5%) faţă de luna anterioară, în timp ce faţă de ianuarie 2011 s-a majorat cu 3%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost plătite în ianuarie în intermedieri financiare (3.577 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (852 lei).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 100,3%.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.022 lei, în scădere cu 187 lei faţă de decembrie.

Potrivit INS, indicele câştigului salarial real pentru ianuarie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 91,2%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,3%, cu 11,5 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2011.

Datele INS arată că, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în decembrie 2011 când s-au acordat premii ocazionale (inclusiv pentru sărbători şi sfârşitul de an), sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net din ianuarie 2012 a scăzut ca urmare realizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, cu 24,3%, în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cu între 20% şi 23% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, telecomunicaţii, activităţi de editare şi cu între 17,0% şi 19,0% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea altor mijloace de transport, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, cu 10,1%, în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), respectiv cu 7,3% în activităţi de poştă şi de curier.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna decembrie în învăţământ (-2,6%), ca urmare a reducerii plăţii cu ora a cadrelor didactice cauzată de vacanţa şcolară, sănătate şi asistenţă socială (-1,7%), ca urmare a neplăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare, precum şi neacordării sumelor din alte fonduri.

În activitatea de administraţie publică s-a înregistrat o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net faţă de luna decembrie (0,2%) ca urmare a acordării de sume restante pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă din anul precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor