Proiect legislativ: Persoanelor urmărite penal să li se suspende dreptul de a participa la şedinţele CSAT
alte articole
Senatorul liberal Marius Bălu a depus la Senat un proiect legislativ prin care cere ca persoanele urmărite penal să li se suspende dreptul de a participa la şedinţele CSAT, relatează Mediafax.
Iniţiatorul proiectului a declarat că această idee i-a venit după ce la ultima reuniune CSAT a constatat "o situaţie de neimaginat" şi anume ca vicepreşedintele CSAT, premierul Victor Ponta, faţă de care DNA demarase urmărirea penală a participat la şedinţa la care se vorbeşte despre siguranţa naţională. Potrivit legislaţiei în vigoare, premierul în exerciţiu este vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
"Sigur că există prezumţia de nevinovăţie, dar dacă este vinovat? Cum putem accepta ca un infractor să participe la şedinţe unde se discută lucruri atât de importante? Drept pentru care am avut această iniţiativă ca la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să nu aibă voie să participe persoane asupra cărora a început urmărirea penală. La asemenea şedinţe oamenii respectivi reprezintă instituţii. Nu vorbim despre oameni, vorbim despre instituţii, deci din partea instituţiei Guvernului putea să participe altcineva, şi nu premierul", a declarat, sâmbătă, Marius Bălu, corespondentului Mediafax
Proiectul de lege a foste deja depus la Senat de către senatorul de Mehedinţi, urmând ca Biroul Permanent să stabilească data la care va intra în comisii. Marius Bălu este co-preşedinţe al PNL Mehedinţi.
Reamintim că la începutul lunii iunie, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", în prezent prim-ministru al României, sub acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
Premierul a mai fost acuzat şi de conflict de interese, pe motiv că l-a numit pe Dan Şova ministru, în condiţiile în care beneficiase în trecut de foloase din partea acestuia. Parlamentarii au refuzat însă să admită cererea de urmărire penală a premierului formulată de DNA pentru această acuzaţie.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.