Proiect legislativ: Mai multe cerinţe pentru obţinerea permisului auto

Parlamentarii urmează să voteze un proiect de lege vizând înăsprirea condiţiilor pentru obţinerea permisului auto, astfel încât numărul de accidente de pe şosele să scadă.
Accident de maşină
Accident de maşină (Facebook)

La Camera Deputaţilor a fost depus recent un nou proiect legislativ ce vizează înăsprirea condiţiilor pentru obţinerea permisului de conducere. Proiectul urmează să fie înaintat la Senat, unde se vor aştepta avizele de la comisiile de specialitate.

Schimbările propuse de noul proiect legislativ au ca scop reducerea numărului de accidente de circulaţie:

“În ultimii 26 de ani, condiţiile şi modalităţile de instruire şi de examinare a noilor conducători de autovehicule s-au relaxat atât de mult, încât nu m-ar mira ca, din populism, să auzim că s-a renunţat definitiv la examinare, iar permisul se obţine mai uşor decât un bilet de autobuz, poate chiar prin SMS”, susţin iniţiatorii acestui proiect, potrivit jurnalul.ro.

Cele două noi probe la care vor fi supuşi doritorii de permis auto vor fi legate de verificarea aptitudinilor în poligon şi pe timp de noapte, pe drumurile publice.

Reamintim că acum doi ani România se clasa pe locul 2 în UE la număr de morţi în urma accidentelor rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este depăşită doar de Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori).

Pe de altă parte, potrivit unor statistici publicate de Poliţia Română, numărul morţilor în accidente rutiere a scăzut de-a lungul anilor, de la 2451 în 2001, la 1893 în 2015. Probabil că reducerea acestei cifre se datorează creşterii gradului de siguranţă al maşinilor, căci numărul de accidente nu a scăzut ci a crescut, şi la fel numărul răniţilor grav. Astfel, dacă în 2001 se înregistrau 7300 de accidente, numărul acestora a crescut la 9380 în 2015. În ceea ce priveşte răniţii grav, în 2001 Poliţia din România înregistra 6072 pentru ca în 2015 statisticile să dea cifra de 9056.