Proiect de lege: Beneficii şi sporuri salariale „pentru eficienţă în asigurarea securităţii statului” pentru angajaţii SIS

Angajat Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) (agora.md)
Maria Maevschi
12.09.2018

La scurt timp de la reţinerea de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a celor şapte cadre didactice de la Liceul Teoretic „Orizont”, deportaţi ulterior în Turcia, şeful legislativului Andrian Candu, şi deputaţii PD Sergiu Sîrbu şi Eugeniu Nichiforciuc, au înregistrat în Parlament două proiecte de legi care vin să sprijine angajaţii SIS.

Proiectele, semnate de Candu, Sîrbu şi Nichiforciuc, propun, potrivit agora.md, ca angajaţii SIS să fie trimişi la sanatoriu, să primească indemnizaţii băneşti, să li se compenseze cheltuielile şi să primească sporuri lunare „pentru eficienţa în asigurarea securităţii statului”.

În primul proiect se propune ca ofiţerii SIS să beneficieze, în timpul concediului, de tratament balneosanatorial, cu înlesniri din contul statului, iar ofiţerul de informaţii neasigurat cu bilet de tratament - să beneficieze anual de o indemnizaţie bănească în mărimea unui salariu lunar „pentru fortificarea sănătăţii”.

Mai mult decât atât, în cazul în care ofiţerul va trebui să-şi schimbe domiciliul din cauza slujbei, aceştia, precum şi membrii familiei lor, vor primi indemnizaţii. Totodată, deputaţii au mai propus ca angajaţilor SIS să li se compenseze cheltuielile pentru închirierea unei locuinţe în cuantumul prevăzut de contractul de închiriere a locuinţei, dar care nu va depăşi salariul de funcţie a ofiţerului de informaţii.

Potrivit celui de-al doilea proiect propus de democraţi, angajaţii SIS ar urma să primească sporuri salariale „pentru eficienţă în asigurarea securităţii statului”, deşi nu defineşte cu exactitate ce semnifică această „eficienţă în asigurarea securităţii statului”, dar nici nu indică sursa mijloacelor financiare şi cuantumul acestora.

De la începutul anului viitor, pentru corpul de ofiţeri şi persoanele cu funcţii de demnitate publică sporurile ar putea fi stabilite în mărime de până la 1‚6 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent; pentru corpul de subofiţeri în mărime de până la 0,8 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, iar pentru angajaţii civili - în mărime de până la 0,5 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent.

„Proiectul se impune ca o măsură aparte menită să responsabilizeze şi, efectiv, să stimuleze fiecare ofiţer de informaţii şi securitate în raport cu performanţele individuale obţinute, precum şi să prevină comportamentul corupţional, cit şi să reducă nivelul inadecvat de salarizare a unei categorii de funcţionari publici comparativ cu alte funcţii cu statut special sau din sectorul privat.

Actualmente, această măsura este realizată parţial, fiind majorate salariile doar judecătorilor, procurorilor, angajaţilor Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Inspecţiei Financiare, Curţii de Conturi, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Comisiei Electorale Centrale şi efectivului CNA. În acest sens, proiectul în cauză reprezintă o soluţie temporară întru realizarea completă a acţiunii, până la elaborarea şi implementarea unui nou mecanism eficient de salarizare a ofiţerilor de informaţii”, au explicat autorii, potrivit agora.md.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor