Programul Prima Baie. Deputata Aurelia Cristea propune Guvernului să ofere subvenţii românilor ce nu au încă baie în casă

Deputata Aurelia Cristea propune Guvernului să introducă un program naţional de tip Prima Baie prin care românii să fie sprijiniţi pentru a-şi putea amenaja o baie la interior.
Aurelia Cristea
Aurelia Cristea (Facebook)

În contextul în care în România, ţară UE, în mare parte din gospodăriile din mediul rural nu există baie în interiorul locuinţei, deputatul PSD Aurelia Cristea a cerut Guvernului să introducă un program naţional de tip Prima Baie prin care, românilor care nu au un grup sanitar în casă, să li se aloce 200 de euro pentru amenajarea unei băi, relatează Mediafax.

Potrivit Aureliei Cristea, în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuinţă şi doar în 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinţei, ceea ce constituie un veritabil semnal de alarmă ce nu poate fi ignorat de către o ţară cu pretenţii europene.

"Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă şi mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie. O estimare a costurilor minime de achiziţie pentru obiectele sanitare şi de igienă intimă necesare echipării unei băi funcţionale se situează între 190 şi 215 Euro. Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop) prin care să fie acordată o subvenţie de 200 Euro pentru astfel de achiziţii ar fi o abordare oportună şi cu rezultate concrete. Suma menţionată a luat în considerare bunurile care asigură funcţionalitatea unei băi", susţine Cristea.

În condiţiile în care Guvernul României a lansat un întreg set de măsuri incluse în Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei, un astfel de program ar contribui la creşterea nivelului de trai, gradului de sănătate şi indicilor privind igiena în mediul rural, consideră deputata.