Programul nuclear iranian: Prima etapă a acordului cu AIEA se va finaliza în februarie

Conform acordului semnat de Iran cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) privind programul său nuclear, prima fază va fi finalizată la începutul lunii februarie, a declarat şeful OIEA, Ali Akbar Salehi, citat vineri de televiziunea naţională.
Reactorul nuclear de la Bushehr, in sudul Iranului, la 1.200 km de Teheran. (Atta Kenare / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
11.01.2014

Conform acordului semnat de Iran cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) privind programul său nuclear, prima fază va fi finalizată la începutul lunii februarie, a declarat şeful OIEA, Ali Akbar Salehi, citat vineri de televiziunea naţională.

"Iranul şi Agenţia (onusiană) vor încheia prima fază a negocierilor până la începutul lui februarie, iar a doua fază a va începe la puţin timp după" , a afirmat Salehi, şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, citat de Press TV, postul în limbă engleză al radioteleviziunii oficiale.

Iranul a semnat pe 11 noiembrie la Teheran un acord cu AIEA, menit să clarifice natura programului nuclear iranian, suspectat de occidentali şi Israel că ascunde un scop militar.

Iranul are la dispoziţie o perioadă de trei luni pentru a aplica această "foaie de parcurs" care cuprinde şase puncte, înainte de a începe discuţiile pentru încheierea unui acord global.

Unul dintre puncte se referă la inspectarea fabricii de producere a apei grele de la Arak din centrul ţării, care nu a fost deschisă inspectorilor în anul 2011. Conform acestui acord, inspectorii AIEA au putut vizita fabrica de la Arak la începutul lunii decembrie.

Fabrica se află în acelaşi loc cu reactorul cu apă grea de la Arak, pe care Iranul intenţionează să-l demareze la sfârşitul anului 2014. Marile puteri sunt preocupate de acest reactor, deoarece el ar oferi Iranului posibilitatea de a extrage plutoniu, care, odată extras, ar putea fi folosit la fabricarea unei bombe atomice.

Pe lângă Arak, AIEA va mai face o vizită la mina de uraniu din Gachin din sudul Iranului. Salehi a anunţat că o vizită urmează să aibă loc în perioada ianuarie-februarie, fără să ofere însă mai multe detalii.

Totodată, o echipă a Agenţiei trebuie să se deplaseze la Teheran, pe 21 ianuarie.

În acord se mai prevede ca Iranul să furnizeze informaţii despre viitoarele reactoare nucleare, amplasările unor noi centrale nucleare civile sau informaţii despre viitoarele instalaţii de îmbogăţire a uraniului.

AIEA încearcă de doi ani să clarifice anumite aspecte care arată că Iranul a încercat să dezvolte arma atomică, mai ales înainte de 2003, sub pretextul unui program nuclear civil.

Aceasta doreşte să aibă acces la baza militară din Parchin, din apropierea Teheranului, unde s-ar face teste de explozii convenţionale aplicabile în domeniul nuclear. Iranul refuză deocamdată accesul în bază, datorită specificului militar al bazei şi pentru că agenţia a efectuat deja inspecţii în anul 2005, care nu au dezvăluit nimic suspect.

Şeful AIEA, Yukiya Amano, a anunţat totuşi pe 11 noiembrie că baza militară de la Parchin rămâne "importantă", iar "în cadrul următoarelor etape" vor avea loc discuţii pentru efectuarea unei vizite.

La Geneva, în cadrul altor negocieri nucleare, Teheranul a ajuns vineri la o înţelegere cu reprezentanţii Uniunii Europene care negociază în numele Grupului 5 1 (China, Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) privind punerea în aplicare a unui acord semnat pe 24 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor