Programul de guvernare al PNL, "Reclădirea naţională", adoptat la Consiliul Naţional

Programul de guvernare al liberalilor, intitulat "Reclădirea Naţională", a fost adoptat sâmbătă, cu unanimitate de voturi, în cadrul Consiliul Naţional al formaţiunii întrunit la Piteşti.
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.05.2015

Programul de guvernare al liberalilor, intitulat "Reclădirea Naţională", a fost adoptat sâmbătă, cu unanimitate de voturi, în cadrul Consiliului Naţional al formaţiunii întrunit la Piteşti.

"Acest program pune probleme esenţiale şi oferă răspunsuri la aceste probleme. Vorbim în el despre un stat puternic, dar care respectă cetăţenii. Vorbim despre un guvern eficient. Oriunde veţi deschide acest program, veţi găsi soluţii pentru problemele de astăzi, dar şi pentru problemele de mâine. Obiectivul strategic al programului de guvernare este reconstrucţia naţională, context în care deviza liberală "Prin noi înşine" revine în actualitate", a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, citat de Hotnews.

Potrivit unui document citat de Agerpres, programul de guvernare al PNL are ca obiectiv punerea în operă a principiilor şi obiectivelor platformei "România lucrului bine făcut". Programul este structurat pe patru mari părţi care au în vedere "Naţiunea", "Statul", "Economia" şi "Societatea incluzivă", cu capitolele aferente.

În document este prezentat schematic şi obiectivul strategic al programului liberalilor, "Reclădirea naţională", a cărui implementare este desfăşurată pe perioada 2015-2020. Astfel, în 2015, PNL îşi propune realizarea unui parteneriat între Guvern şi Societate, în 2016, o armonizare între buna guvernare şi efortul naţional, elemente ce ar trebui să conducă în 2017 la un "model propriu de dezvoltare". În 2018, în baza acestui model se va putea ajunge la o "economie competitivă", o "societate educată, dinamică" şi o "administraţie inteligentă", componente care ar putea sta, în 2019, la baza obiectivului de "reclădire naţională".

Liberalii mai propun, în programul său de guvernare, realizarea unor "grupuri strategice" la nivelul Executivului, precum şi crearea unui mecanism de lobby internaţional pentru România care prevede, între altele, "constituirea unui Comitet Internaţional de Sprijin pentru interesele României, compus din persnalităţi economice, diplomatice şi politice internaţionale care simpatizează cu România, atât de cetăţenie română, cât şi străină".

Mai mult, PNL vrea să înfiinţeze un grup de lucru şi dialog permanent cu mediul de afaceri în vederea culegerii direct din economie a semnalelor şi propunerilor privind îmbunatăţirea mediului de afaceri, cu o atenţie specială pentru încurajarea şi dezvoltarea capitalului autohton.

În cadrul programului de guvernare, PNL vorbeşte despre necesitatea "regândirii şi revitalizării" Consiliului Economic şi Social, astfel încât să exercite un rol proactiv în conceperea politicilor Guvernului şi dialogului acestuia cu partenerii sociali.

În domeniul fiscal-bugetar se doreşte stimularea consumului intern, "readucerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016". O altă măsură de stimulare a consumului intern se referă la "introducerea a două cote diferenţiate de TVA", una pentru "alimente, medicamente, energie electrică, gaze naturale, cărţi" şi o alta pentru "serviciile turistice, transport în comun şi alte produse, a căror oportunitate va fi determinată prin consultarea cu mediul de afaceri, partenerii sociali şi societatea civilă".

PNL îşi propune, de asemenea, "introducerea unui nou sistem fiscal începând cu anul 2017", sistem prin care se are în vedere, printre altele, "generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe şi impozite (impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividende, TVA şi toate taxele pe muncă".

Totodată, liberalii vor alocarea bugetară necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de toate tipurile - rutier, feroviar, naval, aerian - a României este de circa 3% din PIB.

La capitolul privind consolidarea Justiţiei, se susţine "dreptul CSM de a sesiza Guvernul cu proiecte de lege privind organizarea sistemului judiciar", iar la capitolul Sănătate se are în vedere o alocare bugetară a "cel puţin 6% din PIB începând cu anul 2016".

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, peFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor